Вивчення та чітке дотримання правил вуличного руху — основне завдання всіх без винятку його учасників: водіїв, пішоходів та навіть пасажирів. От тільки більшість українців ними нехтують і в першу чергу це стосується швидкості, з якою пересуваються автомобілі. З 25 січня за цим на дорогах України слідкуватимуть поліцейські автомобілі "Фантом". Перші результати їх роботи шокуючі - лише за добу 4 машини виписали "гонщикам" майже 1000 штрафів. от тільки є ті, хто може не боятися бути спійманим.

З 25 січня 2022 року Патрульна поліція України без перестанку закликає водіїв бути чемними на дорогах, адже де завгодно може з’явитися Skoda Kodiaq сірого кольору, що зафіксує порушення швидкісного режиму і тоді штрафу не уникнути.

І справді, ці авто без розпізнавальних знаків можуть фіксувати багато об’єктів одночасно в обох напрямках дорожнього руху: як у попутному, так і у зворотному. Система патрульних "фантомів" автоматично передає інформацію - й порушник отримує штраф за перевищення швидкості.

Крім того, радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко всім нагадав, що "фантоми" мають вигляд цивільних авто, тому фіксувати порушення водіями швидкісного режиму можна не видаючи себе.

Після двох днів роботи "фантомів" в МВС підвели перші підсумки роботи та розповіли про обмеження системи прихованого вимірювання швидкості в русі. Як виявилося, поліцейські автомобілі-фантоми розпізнають не всі номерні знаки. Відтак, деякі порушники залишаться безкарними.

Так, стало відомо, що поки не вирішено питання щодо автомобілів дипломатів, номерам військових авто, і ряду інших спецавтомобілів.

А от з іменними номерами проблем немає - вони розпізнаються, а порушник ідентифікується.

"Літерні номери типу імен "САША" і "МАША" чудово фіксуються і отримують штрафи", - роз'яснив у Facebook радник міністра МВС Антона Геращенко.

А от найбільшою проблемою, за словами Геращенка, для "фантомних" патрулів є розпізнавання так званих авто-двійників, а також автівок, зареєстрованих до 2011 року. Через це можливі "неточності у реєстраційних даних", але у МВС "працюють у цьому напрямку".

Як зазначають у МВС, завдання "фантомів" - не збирати штрафи, а зробити дороги України безпечними. Тому в найближчі два роки відомство планує вивести на дороги країни ще 80 таких комплексів.

Раніше "Hyser" повідомляв, що у Вінницькій області сталася страшна дорожньо-транспортна пригода за участю трьох автомобілів: є постраждалі та загиблі.

Наш портал писав, що в українському парламенті зареєстрували черговий законопроект, який мотивуватиме автолюбителів дотримуватися ПДР.

Нагадаємо, що відомий американський актор Арнольд Шварценеггер потрапив у ДТП.