В Україні пропонується значно підвищити штрафи, повторне порушення загрожуватиме водіям позбавленням права керувати автомобіль на певний строк.

Законопроект № 6462 був опублікований на сайті Верховної Ради. Документ направили на розгляд Комітету, а також вже надали для ознайомлення.

Ініціаторами цього законопроекту є група з 28 народних депутатів. Народні обранці пропонують внести зміни "до Кодексу України Про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортним засобом, яке обладнане шинами з порушенням встановлених законодавством вимог".

Депутати пропонують доповнити КУпАП новою статтею 1213. Якщо ініціатива буде схвалена, то з'явиться окрема відповідальність за управління водієм вантажного транспортного засобу або автобуса з шинами, у яких малюнок не відповідає встановленим вимогам. Зокрема, якщо залишкова висота малюнка протектора шини менше, ніж зазначено в пункті 31.4.5 ПДР. Такі вимоги були затверджені постановою КМУ від 10 жовтня 2001 року № 1306.

Вимоги передбачають наступне:

  • Розмір штрафу для порушника становить 500 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян-8,5 тисячі гривень;
  • Якщо буде зафіксовано повторне порушення, то водій транспортного засобу буде позбавлений водійських прав терміном від півроку до 1 року.

В даний час за такі порушення водії вантажівок можуть бути оштрафовані і повинні будуть заплатити штраф у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 гривень), а водії автобусів - 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 гривень).

За словами авторів нової ініціативи, озвучений розмір штрафу вимагає значного збільшення, тому що об'єктивно не може запобігти вчиненню адміністративного правопорушення через малозначність.

Згідно з пунктом 31.4.5 ПДР, не можна експлуатувати транспортні засоби, якщо існують такі технічні несправності або порушення вимог щодо коліс і шин:

  • шини легкових і вантажних автомобілів з дозволеною максимальною масою до 3,5 т мають залишкову висоту малюнка протектора менше 1,6 мм;
  • вантажних авто з дозволеною максимальною масою понад 3,5 т – 1,0 мм;
  • автобусів-2,0 мм;
  • мотоциклів і мопедів-0,8 мм;
  • для причепів норми залишкової висоти малюнка протектора шин аналогічні нормам для шин автомобілів-тягачів.

Раніше "Hyser" повідомляв, що у Києві тепловоз протаранив легковий автомобіль з дитиною.

Наш портал писав, що у Хмельницькій області сталася смертельна ДТП.

Нагадаємо, що жахлива ДТП під Києвом розбурхала Україну.