Всі знають, що печінка – це важливий центр очищення організму. Ще б пак, саме через неї проходять всі шкідливі речовини, які згодом виводяться.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяПорушення роботи печінки негативно впливає на весь організм. На щастя, відновити її здоров'я у деяких випадках допомагає спеціальне харчування. У раціон потрібно вводити продукти, які багаті на речовини, які стимулюють регенерацію клітин цього органу.
Про те, які продукти здатні відновлювати печінку, розповіла нутриціолог Анастасія Голобородько в Telegram.
Які продукти корисні для відновлення печінки
"Має бути повноцінна велика триразова їжа в період максимальної розслабленості. Тоді буде нормальний відтік жовчі. При активації симпатичної нервової системи (при стресі) знижується все, особливо продукція соляної кислоти у шлунку та порушується жовчоутворення", - пояснює експертка.
Голобородько радить вводити у раціон на постійній основі нижчевказані продукти при таких станах - жировому гепатозі, синдромі Жильберу, печінковій енцефалопатії, посттуберкульозі, гепатитах, холециститу не в гострій фазі та всіх печінкових проблем, перевантаженої печінки, запаленої, надмірної зайвої ваги.
Капустяні - качанні капусти (від кольрабі до білої та червоної, квашеної без цукру), кольорова та броколі, брюссельська, рукола, хрін, дайкон, редька, редис, ріпа, шпинат. У цих овочах є сірка і сульфорафан - вони сприяють детоксу печінки, детокс патологічних метаболітів та зниження хронічного запалення. Не підійде тільки тим у кого синдром надмірного бактеріального росту і здуття. Спочатку слід долікувати флору.
Фосфоліпіди. Багато хто знає лецитин необхідний для відновлення клітин печінки, пошкоджених ожирінням, інфекціями, треш їжею, фритюром, алкоголем. Це лише тваринні джерела - рідкий жовток, субпродукти, м'ясо на кістці, морепродукти. Менше у водоростях та сої, соняшниковому насінні.
Буряк. Беталаїн, антиоксидантний пігмент у буряках, разом з флавоноїдами, фенольними кислотами і вітаміном C, забезпечують лікування печінки і її захист від дії окисного стресу (канцерогенних агентів).
Продукти з кислим смаком: лимони, лайми та яблучний оцет, особливо в їжу з білком.
Трави та спеції з гірким смаком - імбир, рукола, кінза, куркума, кульбаба, кумин, фенхель, м'ята, молочні будяки, хрін, редька, зелена цибуля, петрушка, кріп. Без пучка руколи їжу не починати.
Часник. У ньому багато сірки (це ваш МСМ у БАДах нігті-волоси-шкіра), а він - "природний антибіотик" та регулятор цукрового навантаження. Містить антиоксидант глутатіон.
Глутатіон. Печінка вміє його робити сама, але додати ззовні завжди допомагає виведенню сміття з тіла. Авокадо, спаржа, картопля, хрестоцвіті, паростки.
Оливкова олія холодного віджиму найкращої якості.
Одне дослідження, яке проводилося на хворих НЖБП, показало, що щоденне споживання оливкової олії покращує рівень ферментів печінки. Учасники також відзначили зменшення жиру в органі і поліпшення кровотоку в печінці.
Згідно з результатами досліджень, щодня рекомендується вживати близько 1 столової ложки (6,5 мл) оливкової олії.
Куркума - як пряність, БАД і свіжа в карі та смузі.
Ферментовані овочі - органічні кислоти, аутоферменти та пробіотики. Квашена капуста, кефір веган, рослинні йогурти без цукру.
Читайте також:
Для міцного здоров'я та гарного настрою: як правильно приготувати узвар