Спати вдень чи не спати? Вчені всього світу вже кілька років сперечаються на цю тему. Так, наприклад, антропологи стверджують, що організм людини генетично запрограмований на дворазовий сон, тому вони заохочують післяполудневий відпочинок. А от у вчених з Китаю з цього приводу інша думка.

Так, китайські вчені Медичного університету в Гуанчжоу встановили, що денний сон підвищує ризик передчасної смерті. За їхніми словами, навіть годинна дрімота вдень може виявитися смертельно небезпечною. Про це повідомляє MedicalXpress.

Такий висновок експерти Медичного університету в Гуанчжоу зробили на основі аналізу даних про 313 651 пацієнтів.
Дослідники узагальнили наявні дані для оцінки взаємозв'язку між дрімотою та ризиком смерті від серцево-судинних захворювань. І виявилося, що денний сон тривалістю понад 60 хвилин був пов'язаний із підвищеним на 30% ризиком смерті від усіх причин та на 34% від серцево-судинних захворювань.
Коли ж до уваги взяли і такий параметр як нічний сон, то виявилося, що тривалий денний сон був пов'язаний із підвищеним ризиком смерті лише у тих, хто спав понад шість годин на добу.
При цьому вчені встановили, що короткий денний сон (до 60 хвилин) здатний покращити стан серцево-судинної системи у тих, хто погано спить уночі.
Увага!!! Вчені рекомендують усім, що якщо людині погано після денного сну, то потрібно обмежитися 20-30-хвилинними "пересипами" замість того, щоб усупереч законам людської природи непробудно спати по 2-3-4 години поспіль.
Читайте також: