Україна наразі стикається зі значним дефіцитом коштів для виплати пенсій, і міжнародні партнери запропонували підвищити пенсійний вік як потенційне рішення.

Фінансове навантаження на пенсійну систему очевидне, оскільки більшість українських пенсіонерів (62,6%) отримують виплати, нижчі від середнього по країні, що становить приблизно 5800 грн.

Навіть ті, хто має великий досвід роботи та зарплату, часто отримують лише 4200 грн, що становить лише 27,2% від їхнього колишнього щомісячного доходу. Ця цифра не відповідає міжнародним стандартам, які рекомендують співвідношення пенсії до зарплати щонайменше 40%.

Різниця ще більш виражена порівняно з країнами Європейського Союзу, де заробітна плата вища, а різниця у вартості життя скорочується. Отже, багато українських пенсіонерів стикаються з дедалі важчими умовами життя.

Експерти Організації економічного співробітництва та розвитку запропонували кілька заходів щодо вирішення цієї пенсійної кризи. До них відносяться збільшення необхідного стажу, скорочення тіньової зайнятості, підвищення єдиного соціального внеску та скорочення деяких пільг.

Українські пенсіонери, фото: youtube.com
Українські пенсіонери, фото: youtube.com

Для ефективної стабілізації пенсійної системи необхідно реалізувати ці рекомендації, оскільки ситуація може стати критичною без комплексної реформи.

Наразі ПФУ доповнюється додатковими внесками від військових у період дії воєнного стану. Проте висловлюються побоювання щодо стійкості цього джерела доходу після війни, коли чисельність збройних сил може скоротитися, що призведе до значного зниження цих внесків.

Однією з реформ, що вже реалізуються, є поступове збільшення мінімального страхового стажу, необхідного для виходу на пенсію. Цей період має збільшитися з нинішніх 31 року до 32 років, починаючи з наступного року, що стане сигналом на початок ширшого просування пенсійної реформи в Україні.

Читайте також:

Пенсіонери під потужним тиском: кожен сьомий виявиться без виплат

Надвеличені пенсії можуть повернути в Україні: від таких сум голова закрутиться

Пенсійний фонд ввів у ступор українців: настане масове позбавлення субсидій