Кабінет міністрів України нещодавно вніс уточнення та оновлення щодо юридичної сили та формату повісток, що видаються для призову на військову службу. Про це повідомляє «Судово-юридична газета».

Ці зміни спрямовані на оптимізацію та модернізацію процесу, гарантуючи, що цифрові та друковані повістки, сформовані з використанням електронного реєстру «Оберіг», мають однакову юридичну силу.

Повістки, сформовані з використанням реєстру «Оберіг», як цифрові, так і друковані, мають ту ж юридичну силу, що і традиційно видаються на бланках.

Для повісток на бланках повинні включати посаду, ім'я та прізвище, підпис посадової особи, яка видала повістку, а також дату підписання. Вони скріплюються гербовою печаткою.

Для повісток, сформованих з використанням «Оберіг» , повинні включати ім'я та прізвище керівника районного (міського) ТЦК або його відділу та дату проставлення кваліфікованого електронного підпису.

Реалізація QR-коду:

Кожна повістка, сформована за допомогою Реєстру «Оберіг», міститиме унікальний електронний ідентифікатор у вигляді QR-коду. Він дозволяє перевірити дійсність повістки шляхом сканування, яке відтворює інформацію, вказану на повістці.

QR-код також включає реєстраційний номер поштового відправлення, коли повістка надсилається поштою.

Нові повістки
Нові повістки

Друк та розповсюдження:

Повістка може бути централізовано роздрукованою і надісланою рекомендованим листом з описом вмісту та підтвердженням доставки.

Їх також можна роздрукувати та вручити безпосередньо військовозобов'язаним чи резервістам.

При надсиланні через поштові служби поштове відправлення має містити ідентифікатор штрих-коду, ім'я та адресу одержувача та іншу відповідну інформацію.

Процес перевірки:

Дійсність повістки може бути перевірена за допомогою технічних засобів, які сканують QR-код, у тому числі через мобільний додаток «Резерв+».

Реалізація та контроль:

Міністерство оборони або державні підприємства стратегічного значення займатимуться централізованою печаткою та розповсюдженням повісток, сформованих електронним реєстром «Оберіг».

Ці оновлення, затверджені постановою Кабінету Міністрів від 16 серпня 2024 року (№951), покликані забезпечити ефективність та надійність процесу призову в Україні.

Нові повістки
Нові повістки

Нові повістки
Нові повістки

Нові повістки
Нові повістки

Нові повістки
Нові повістки

Читайте також:

Мобілізація по-новому: ТЦК суттєво спростили роботу - повістки полетять бадьоріше

Термінове попередження про величезну небезпеку: що чекає на всю Україну найближчими днями - заява США

Про відстрочку від мобілізації тепер можна забути: кого викличуть у ТЦК