В Україні ціни на комунальні послуги починають поступово зростати, навіть з урахуванням чинного мораторію на підвищення тарифів під час воєнного стану.

Проте експерти попереджають, що це лише початок, і до 2025 року українці можуть зіткнутися з більшим зростанням витрат на комунальні послуги.

У звіті Національного банку України щодо інфляції прогнозується значне зростання цін на газ, опалення та гарячу воду до 2025 року, що зумовлено критичним станом енергетичного сектора та суттєвим дефіцитом бюджету.

Генеральний директор «Нафтогазу» Олексій Чернишев наголосив, що поточна ринкова ціна на газ становить близько 15 грн за кубометр, тоді як українські споживачі платять набагато менше — лише 7,96 грн за куб.

Якщо мораторій на підвищення цін буде знято, тарифи на газ можуть потенційно подвоїтись, що стане серйозною фінансовою проблемою для багатьох домогосподарств.

Однак таке підвищення буде можливим лише після 30 квітня 2025 року і лише у разі закінчення військового стану до листопада 2024 року або скасування закону № 2479-IX, який запроваджує мораторій.

Українці вже почали відчувати наслідки підвищення тарифів, особливо на електроенергію.

Лічильник на світло: скрін з відео
Лічильник на світло: скрін з відео

У липні уряд підвищив фіксовану ціну з 2,64 грн до 4,32 грн за кіловат-годину, і ця ставка діятиме до кінця квітня 2025 року.

Нацбанк очікує, що цей тариф може бути скоригований згодом, ймовірно, наблизившись до економічно обґрунтованих рівнів.

У той час як ціни на гарячу воду все ще перебувають під мораторієм, тарифи на холодне водопостачання немає. У невеликих містах ціни на холодну воду вже зросли або, як очікується, зростуть найближчим часом, а в деяких регіонах зростання може становити до 40%.

У великих містах, де Національна комісія з державного регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг також розглядає можливість підвищення тарифів, ймовірність зростання цін у 2025 році залишається значною.

Читайте також:

Тільки не падайте: кому прийдуть "непідйомні" платіжки за комуналку

Комуналка за ціною золота: як перерахували тарифи і за що заплатимо найбільше

Українців залишають без субсидій: тепер комуналка розорить багатьох