Україна готується до чергового підвищення тарифів на комунальні послуги, цього разу націленого на ціни на газ, як повідомив експерт із соціальної політики Андрій Павловський.

Ціна на блакитне паливо, яка наразі встановлена ​​на рівні 7,96 гривень за кубометр, може значно зрости до 15 грн за куб.

Наразі 98% українців отримують газ від компанії-постачальника «Нафтогазу» за «фіксованим» тарифом, який поки що залишається на рівні 7,96 гривень за кубометр до 30 квітня 2025 року.

Однак голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов зазначив, що реальна ринкова вартість газу ближча до 15 грн за кубометр. Хоча держава нині субсидує різницю, є спроби поступово відмовитись від цієї підтримки.

Газ. Фото: YouTube
Газ. Фото: YouTube

Павловський попереджає, що підвищення тарифу на газ посилить і так складну фінансову ситуацію для багатьох українців. Він стверджує, що якщо ціна навіть підніметься до 10 гривень за куб, значна частина населення може виявитися нездатною або не бажає платити.

Це може серйозно вплинути на здатність людей дозволити собі основні потреби.

Павловський також підкреслив, що фактична собівартість видобутку газу в Україні становить близько 2000 гривень за 1000 кубометрів, що передбачає, що його можна продавати за набагато нижчими цінами, ніж 15 грн за куб, що пропонуються.

Читайте також:

Тільки не падайте: кому прийдуть непідйомні платіжки за комуналку

Нові платежі "доб'ють" остаточно: як подорожчає комуналка - різниця космічна

Комуналка за ціною золота: як перерахували тарифи і за що заплатимо найбільше