Погода цього року була відзначена екстремальною спекою та несподіваними коливаннями температури. У липні по всій Україні були зафіксовані рекордні температури, змусивши багатьох замислитися, чи збережеться спека у вересні або нарешті настане прохолодніша погода.

Наталія Голеня, керівник відділу метеорологічного прогнозування Українського гідрометцентру, розповіла про те, якою може бути погода у вересні, як повідомляє «znaj.ua».

Хоча ще зарано робити точний прогноз на весь сезон, загальні кліматичні тенденції дають приблизну картину майбутньої осені.

За останні 20 років вересень в Україні часто залишався теплим, а літні умови зберігалися довше, ніж звичайно. Середньодобова температура може залишатися вищою за +15 °C до кінця місяця, що вказує на тривале метеорологічне літо. Замість типових осінніх дощів можлива тепла та сонячна погода.

Попередні прогнози передбачають, що середньодобова температура у вересні коливатиметься від +13 до +17 °C на більшій частині території країни. У південних регіонах температура може бути навіть вищою, до +20 °C, а в гірських районах може бути прохолоднішою, з температурою від +9 °C до +15 °C.

Спека. Фото: YouTube
Спека. Фото: YouTube

Однак синоптики попереджають, що погода у вересні в Україні може приготувати несподівану гойдалку.

Особливо в південних і південно-східних регіонах можливі епізоди аномальної спеки, температура може піднятися до +38 °C. Однак через вплив арктичного повітря погода може раптово змінитись, принісши різкі похолодання і навіть перші заморозки.

Заглядаючи вперед, очікується, що жовтень принесе традиційне бабине літо, що характеризується періодом несподіваного тепла, що триває кілька днів або навіть тижнів, пропонуючи короткий перепочинок перед настанням зими.

Однак до листопада очікується повернення холоднішої погоди з дощами та хмарністю, які готують країну до зими.

Читайте також:

Про це вам ніхто не розповість: як урятувати врожай яблук, навіть якщо вони гниють на гілках

Заслужений арстит України отримав повістку у ТЦК: чим усе закінчилося

"Один із найнебезпечніших": українців терміново попередили про серйозну загрозу