У 2024 році до пенсійної системи України вносяться суттєві зміни, які стосуватимуться багатьох громадян.

Ключовою зміною є збільшення необхідного страхового (трудового) стажу для виходу на пенсію віком 60 років.

Раніше було достатньо 30 років стажу, але з 2024 року ця вимога збільшиться до 31 року. Ця тенденція збережеться до 2028 року, коли потрібний трудовий стаж досягне 35 років.

Для виходу на пенсію у 60 років людям знадобиться 31 рік трудового стажу у 2024 році, поступово збільшуючись до 35 років до 2028 року.

Якщо у когось немає необхідного стажу для виходу на пенсію у 60 років, він може вийти на пенсію у 63 роки, при цьому вимоги будуть нижчими та варіюватимуться від 21 до 31 року.

Для тих, хто виходить на пенсію у 65 років, вимоги є ще менш суворими, необхідний стаж роботи становить від 15 до 21 року. Ці умови також поступово змінюватимуться до 2028 року.

Пенсіонери в Україні, фото: youtube.com
Пенсіонери в Україні, фото: youtube.com

Для тих, хто близький до необхідного стажу, але не дотягує, є можливість купити стаж роботи, що бракує. 2024 року один місяць стажу роботи можна купити за 1760 гривень, а повний рік — за 21 120 грн. Хоча ця опція доступна вже деякий час, її вартість є значною і може стати фінансовим тягарем для багатьох.

Для українців, у кого немає значного стажу роботи, може знадобитися продовження роботи або вибір неповної зайнятості для досягнення необхідного стажу.

Громадянам рекомендується проконсультуватися з Пенсійним фондом для отримання персоналізованих консультацій та допомоги у розумінні своїх можливостей на основі їхньої індивідуальної трудової історії та фінансового стану.

Читайте також:

Довгоочікувані доплати до пенсії: кому і на скільки підвищать головні виплати

Грошова допомога для пенсіонерів: кому належать "подвійні" виплати

Сміятися чи плакати? Які надбавки пропонують пенсіонерам, та й то не для кожного