В Україні зростає стурбованість поступовим зростанням цін на комунальні послуги, незважаючи на чинний мораторій на такі підвищення у період воєнного стану.

Національний банк України опублікував звіт про інфляцію, в якому прогнозується суттєвіше зростання вартості комуналки, зокрема газу, опалення та гарячої води, у 2025 році.

Зростання цін пояснюється напруженістю в енергетичному секторі та дефіцитом державного бюджету.

Олексій Чернишев, голова «Нафтогазу», наголосив на невідповідності між поточною субсидованою ціною на газ у 7,96 грн за кубометр і ринковою ціною, яка становить близько 15 грн за кубометр. Потенційне подвоєння цін на газ може стати серйозним тягарем для багатьох домогосподарств.

Однак таке підвищення буде можливим лише після 30 квітня 2025 року, за умови закінчення військового стану або скасування закону про мораторій до 30 листопада 2024 року.

Оплата комуналки, фото: youtube.com
Оплата комуналки, фото: youtube.com

Тарифи на електроенергію вже зросли з 2,64 до 4,32 грн за кіловат-годину станом на липень 2024 року. Це коригування, яке виходить за рамки мораторію, як очікується, залишиться чинним до 30 квітня 2025 року.

НБУ прогнозує, що тарифи на електроенергію можуть бути підвищені з урахуванням економічно обґрунтованих рівнів у 2025 році, що може призвести до подальшого зростання тарифу.

Хоча мораторій поширюється ціни на гарячу воду, тарифи на холодну воду не захищені цим становищем. Ціни на холодну воду різняться залежно від регіону, при цьому деякі невеликі міста вже відчувають або очікують на підвищення цін до 40%.

У великих містах тарифи також можуть підвищитись у 2025 році, оскільки Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг розглядає коригування.

Читайте також:

Стосується всіх, у кого стоять лічильники: українців почали жорстко карати – від сум волосся дибки

"Хвости" за комуналку: що потрібно знати українцям, щоб не було проблем

Масштабні відключення світла вже повернули: "Перед нами важкі..."