Щоб забезпечити рясний урожай часнику наступного року, дуже важливо вибрати високоякісні сорти і посадити їх у правильний час, керуючись посівним місячним календарем.

Терміни висадження озимого часнику різняться залежно від регіону. У північних районах часник зазвичай висаджують наприкінці вересня, тоді як у південних регіонах ідеальне вікно для посадки триває до жовтня та початку листопада.

Загальне правило саджати часник приблизно за 25 днів до перших значних заморозків. Це дозволяє зубчикам пустити коріння, не проростаючи до настання зими.

Фази Місяця впливають на зростання рослин, при цьому зростаючий Місяць сприяє культурам, що вирощуються заради їх верхніх частин, а спадний Місяць ідеально підходить для підземного росту, наприклад, часнику. Часник ніколи не слід садити в повний місяць або молодик.

Найкращі дні для посадки часнику в жовтні 2024 року:

Сприятливі дні для посадки: 16, 17, 18, 19, 20, 29, 30 жовтня.

Несприятливі дні: 13, 14, 15 та 28 жовтня.

Найкращі дні для посадки часнику в листопаді 2024 р:

Сприятливі дні: 3, 4, 12, 13, 14, 20, 23 листопада.

Несприятливі дні: 1, 2, 5, 6, 9 та 10 листопада.

Як посадити зимовий часник:

Він росте на сонячних, рівних ділянках з добре дренованим ґрунтом. Уникайте його посадки на одному місці більше трьох років.

Урожай часнику, фото: youtube.com
Урожай часнику, фото: youtube.com

Кращими попередніми культурами є гарбузи чи бобові, які поділяють шкідників чи хвороб із часником. Уникайте посадки часнику після цибулі.

Переберіть часник, розбиваючи головки окремі зубчики безпосередньо перед посадкою. Вибирайте лише здорові, непошкоджені зубчики.

Його також слід садити в суху погоду із сухим грунтом. Ви можете садити зубчики в ямки або борозни, залишаючи не менше 20 см між рядами та 15 см між посадковими лунками. Зубчики повинні розташовуватися на відстані 8-10 см один від одного у борознах.

Після посадки засипте часник ґрунтом, потім замульчуйте сухим торфом або тирсою, змішаною із землею. Шар мульчі має бути не менше 2 см завтовшки.

З наближенням холодів накрийте грядки часнику сухим листям, щоб утеплити їх.

Читайте також:

Останній урожай вас ще порадує, а ґрунт скаже "дякую" – календар городника на жовтень

Як не можна садити цибулю і часник, щоб не позбутися всього врожаю: багато хто припускає ці помилки

Чому не можна обрізати полуницю восени: ви самі позбавили себе врожаю