Пенсійна система України нині зазнає труднощів із наданням громадянам достатньої фінансової підтримки на пенсії, і ця ситуація навряд чи покращиться в найближчому майбутньому.

Тому людям важливо почати готуватися до своєї старості якомога раніше, каже фінансовий експерт Сергій Фурса.

Фурса радить українцям зосередитись на формуванні власних пенсійних заощаджень. Він зазначає, що держава не зможе забезпечити пенсіонерам комфортний рівень доходу, а отже виплати залишаться низькими. Це стосується не лише тих, хто наближається до пенсійного віку, а й молодших поколінь.

За словами експерта, найкраще починати думати про пенсійні заощадження на ранньому етапі кар'єри. Планування фінансів заздалегідь, створення пасивних джерел доходу та накопичення заощаджень допоможуть людям почуватися у безпеці, коли вони перестануть працювати.

Пенсіонери
Пенсіонери

Він радить не робити заощаджень в іноземній валюті, оскільки має тенденцію втрачати вартість через інфляцію. Натомість Фурса рекомендує зосередитися на більш стабільних варіантах інвестицій у сьогоднішньому економічному світі зокрема, на державних та військових облігаціях, а також на сільськогосподарських землях.

«Вкладення у валюту - це не інвестиція, бо валюта так само страждає від інфляції. Тому зараз, напевно, під час війни, якщо у вас гроші в Україні, то єдині два таких більш-менш цікаві інструменти масові це - ОВДП - державні облігації, військові облігації, і сільськогосподарська земля», — каже він у коменатрії OBOZ.UA.

Читайте також:

Пенсіонери опиняться за межею виживання - виплати уріжуть: "Це вимушена ситуація"

Пенсії зростуть на півтори тисячі – запам'ятайте цю дату

Що отримають пенсіонери у жовтні, крім пенсії: комуналка, субсидія, пільги, податок і не лише