Стало відомо, що від 9 березня в Україні, де безробітні мають право на субсидію, оновили порядок надання допомоги по частковому безробіттю. Таке рішення ухвалив Кабмін.

Таким чином, у 2023 році на допомогу по частковому безробіттю заплановано виділити 226 млн грн, адже планується, що допомогою скористається 21 тисяча українців.

Про це пише Апостроф.

Так, відповідно до ухвалених змін допомогу по частковому безробіттю надавати не будуть, якщо стосовно роботодавця або ФОП відкрито ліквідаційну процедуру, або він визнає свою неспроможність своєчасно виконувати зобов'язання перед кредиторами через незадовільний стан фінансово-господарської діяльності.

Також допомогу по частковому безробіттю не нададуть, якщо працівник:

  • відмовився від тимчасового переведення на підходящу роботу на повний робочий день (тиждень);
  • працює за сумісництвом;
  • проходить альтернативну (невійськову) службу;
  • перебуває у простої або відпустці без збереження зарплати;
  • має призупинений на період воєнного стану трудовий договір.

До того ж у постанові Кабміну №188 від 3 березня 2023 р. до вимог для отримання допомоги додали таке: у роботодавця, зокрема ФОПа, не має бути заборгованість перед державним або місцевим бюджетом понад 6 місяців, що передують місяцю зупинення чи скорочення виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг).

Щодо безпосереднього надання допомоги з часткового безробіття, то його будуть надавати й виплачувати тільки обласні чи Київські міські центри зайнятості. Заяву потрібно подавати електронній або паперовій формі до:

  • філій міжрегіональних/регіональних центрів зайнятості, а також
  • міських, районних, міськрайонних центрів зайнятості (до їх припинення).

До того ж віднині оновили форми відомостей, які подає роботодавець за працівників і ФОП за себе й за найманих працівників.

"Як і раніше, допомога надається на строк зупинення (скорочення) діяльності, але не більш як 180 календарних днів сумарно протягом 36 місяців з дня зупинення (скорочення) діяльності і максимально може становити 3350 грн. на місяць. Однак після припинення (скасування) воєнного стану, сума допомоги по частковому безробіттю та допомоги за будь-якими іншими напрямами державної підтримки та/або допомоги (незалежно від її видів та джерел) сукупно не може перевищувати за будь-який трирічний період суму, еквівалентну 200 тисячам євро", - додали фахівці.

Читайте також:

"Ліга сміху" та вся Україна тужить: не стало відомого українського гумориста. Все сталося у бою

Хто з українців отримає підвищені пенсії: у Пенсійному фонді дали роз'яснення

Нова виплата у 100 тисяч гривень: кому виплатять і що потрібно знати

Українським пенсіонерам щомісяця даватимуть 570 гривень: хто отримає виплати