Проте громадяни можуть збільшити свої пенсії самостійно, за умови виконання однієї умови.

Докладніше про це інформує сайт "На Пенсії" .

Такою умовою є пізніший вихід на пенсію. Якщо пенсіонери, які досягли 60 років і мають необхідний стаж, вирішать відмовитися від виплат та продовжувати працювати, то при виході на пенсію їм буде встановлено надбавку за надстаж.

Не слід плутати отримання пенсії та суміщення роботи, оскільки тільки в останньому випадку ви матимете право на перерахунки.

Щоб збільшити розмір пенсії, необхідно відмовитись від виплат та продовжити працювати. Відповідно до статті 29 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», за пізнішого призначення пенсії її основний розмір збільшується. Надбавка складає 0,5% за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з наступного місяця після досягнення пенсійного віку при відстроченні виходу на пенсію на строк до п'яти років, та 0,75% за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з наступного місяця після досягнення пенсійного віку, якщо відстрочка становить понад п'ять років.

Отже, відстрочка пенсії на рік дає збільшення до пенсії у розмірі 6%, на два роки - 12% і так далі. Якщо ж відстрочка становить, наприклад, 6 років, то основний розмір пенсії зросте на 54% проти початковим.

Проте варто зауважити, що надбавка за надстаж у грошовому еквіваленті може виявитися незначною, якщо основний розмір пенсії невисокий. Тому перед відмовою від виплат краще дізнатися про розмір пенсії. Якщо він трохи вищий за мінімальний, то отримання пенсії та продовження роботи буде вигіднішим.

Читайте також: