Інгредієнти для тесту:

  • кефір 250 мл;
  • цукор 50 г;
  • соль ½ ч. ложки;
  • яйце 1 штука;
  • вершкове масло|мастило| 50 г;
  • ванільний екстракт 1 ч. ложка;
  • швидкодіючі сухі дріжджі 2 ч. ложки без гірки;
  • борошно 450-500 р.

Змішуємо кефір, цукор, сіль, яйце, розтоплене вершкове масло та ванільний екстракт.

Додаємо дріжджі. Поступово всипаємо муку|борошно|, замішуючи м'яке і трохи липке тісто.

Викладаємо тісто у велику миску, накриваємо її рушником та залишаємо на 1–2 години у теплому місці.

Застеліть лист або форму папером для випікання. Коли тісто збільшиться вдвічі, обомніть його та розділіть на 12 рівних частин. З кожної сформуйте булочку.

Викладіть заготовки на лист, залишаючи між ними 5-7 см. Накрийте рушником і залиште в теплі на 20-30 хвилин.

Розігрійте духовку до 180 °С. Для посипання перетріть холодну вершкову олію з борошном і цукром в дрібну крихту. Жовток збийте віночком із молоком.

Булочки змастіть жовтком і посипте крихтою. Випікайте 25-35 хвилин|мінути| до золотистого кольору.