Цінники в магазинах останні місяці не перестають дивувати українців. Ще б пак, як стверджують експерти, на подорожчання продуктів у 2023 році впливатиме одразу кілька факторів. Основні з них – перебої з електропостачанням та витрати підприємств на закупівлю альтернативних джерел енергетики.

Так, в Україні у перші тижні січня вже зафіксовано суттєве зростання цін на популярні овочі та фрукти. Подорожчання цибулі, моркви та яблук становило від 10% до 35%.

При цьому найсильніше зросли в ціні яблука. Їх у середині січня-2023 продають на 35% дорожче, ніж наприкінці 2022 року.

При цьому, якщо перед новорічними святами попит на українські яблука був порівняно невисоким, то зараз спостерігається високий інтерес до купівлі цього фрукту серед українців.

Проте, як пише видання agronews.ua , деяким виробникам зараз доводиться відмовлятися від тривалого зберігання яблук, адже багато хто просто не в змозі забезпечити стабільне енергоживлення на складах.

"Якщо ще у вересні-жовтні можна було говорити про те, що все ж таки виробники активно закладають яблуко на довгострокове зберігання в надії на покращення цінової ситуації в другій половині сезону, то вже зараз ситуація виглядає менш оптимістичною", - заявила експерт плодоовочевого ринку Марія Лакеєва .

За її словами, на тлі посиленого передноворічного попиту на нестабільний курс валют та подорожчання екзотичних фруктів не виключається і різкий стрибок цін на яблука.

Наразі українські господарства готові постачати яблука за ціною від 9 до 15 грн/кг залежно від калібру та сорту. Вони зазначають, що підвищений попит мають яблука червоних сортів.

Так, за даними сайту Мінфін , зараз у популярних українських супермаркетах яблука стоять:

  • Varus - 9,30 грн/кг;
  • Novus - 14,99 грн/кг по акції замість 28,99 грн;

Читайте також:

Овочі, риба, хліб: в Україні стрімко зростають ціни. Які продукти обійдуться найдорожче

Вони є у кожній квартирі: названо 7 продуктів, які прискорюють старіння

Нічний дожор, усім вийти із сутінку! Список продуктів, які можна споживати серед ночі без шкоди для організму