Інгредієнти для тіста:
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
Підписатися- борошно - 500 г
- вода - приблизно 300 г
- харчова сода - 1/2 ч. л.
- лимонний сік - 1 ст. л.
- дрібка солі
Для начинки:
- квашена капуста - 2 склянки
- варена гречка (солена) - 2 склянки
- ріпчаста цибуля - 250 г
- соняшникова рафінована олія для смаження
- сіль, свіжомелений чорний перець
Квашену капусту відварити до м’якості. Варити в невеликій кількості води на малому вогні, накривши кришкою - це приблизно 1,5 год.
Поки вариться капуста, готуємо пісне тісто для вареників. Для цього у велику посудину просіяти борошно, додати дрібку солі і соду, перемішати. Воду (150 мл) розвести з лимонним соком...і вилити до борошна, перемішати. Потім поступово додати решту води і замісити нетуге тісто, що трохи липне до рук. Посудину з тістом накрити чистим рушничком і покласти в холодильник на 30-40 хв.
Готуємо начинку. Відварену капусту зцідити на друшляк, руками відтиснути від зайвої рідини і подрібнити ножем.
Цибулю очистити від шкірки і порізати дрібними кубиками та обсмажити на олії до золотистого кольору.
Додати капусту, перемішати і на середному вогні потушкувати 5 хв.
До капусти з цибулею додаємо гречку, перемішуємо, перчимо і досолюємо за смаком. Відставити з вогню.
На присипаній борошном стільниці тісто розкачуємо в круг товщиною приблизно 2 мм. З розкачаного тіста склянкою потрібно витиснути кружечки.
На кружечок тіста викладаємо чайну ложку (з гіркою) начинки і ліпимо вареник.
Вареники викласти в киплячу підсолену воду, акуратно помішати, щоб вони не прилипли до дна і швидко довести до кипіння. Коли вареники спливуть, на невеликому вогні поварити їх ще 3-4 хв. Потім шумівкою вареники викласти у посудину.
Приблизно через 1 хв., коли вода з вареників повністю стече, перекласти їх в іншу посудину і полити соняшниковою олією.
В період посту подавати такі вареники добре з грибною підливою.