Із вказаної кількості інгредієнтів Ви отримуєте три пирога діаметром приблизно 30 см.

Інгредієнти для тіста:

  • борошно пшеничне - 600 г
  • вода - 250 мл
  • молоко - 250 мл
  • свіжі дріжджі - 30 г
  • цукор - 1 ч. л.
  • сіль - 1 неповна ч. л.
  • соняшникова рафінована олія - 3 ст. л.

Інгредієнти для начинки:

  • гарбуз - 600 г
  • сир Сулугуні - 300 г
  • ріпчаста цибуля - 250 г
  • сушений чебрець - 2 ч. л.
  • сіль, чорний мелений перець - за смаком
  • вершкове масло (для смаження) - 2 ст. л.
  • соняшникова рафінована олія (для смаження) - 2 ст. л.

А також:

  • вершкове масло (для змащення пирогів) - 80 г

Для приготування тіста спочатку приготуємо опару. Для цього в миску подрібнити дріжджі, додати цукор, одну столову ложку борошна і 100 мл теплої води (приблизно 35 °С). Все добре розмішати і залишити на 10-15 хв.

У велику посудину просіяти борошно, посолити і додати готову опару. Перемішати.

Потім до борошна додати решту води (150 мл) і молоко (250 мл). Молоко і вода повинні бути теплими. Знову перемішати.

Після цього додати соняшникову олію і замісити ніжне трохи рідкувате тісто.

Тісто перекласти у велику посудину (стінки якої попередньо слід змастити олією), накрити рушником і залишити на 1 год., щоб підросло.

Для начинки цибулю порізати кубиками, гарбуз очистити від шкірки і натерти на терці з великими отворами, так само натерти і сир.

На вершковому маслі та соняшниковій олії обсмажити цибулю до ледь золотистого кольору і трошки посолити.

У велику миску викласти натертий гарбуз і підсмажену цибулю (за бажанням, гарбуз можна додати в сковорідку до обсмаженої цибульки і потушкувати 5 хв., щоб він трохи зм’як). Додати чебрець, сіль, перець за смаком і ретельно перемішати.

Потім додати сир, знову перемішати. Начинка готова.

Тісто, що підросло, потрібно розділити на 3 рівні частини, гарбузову начинку також.
На добре присипану борошном стільницю викласти одну частину тіста і качалкою чи руками надати їй форму круга, при потребі підсипаючи борошно. В середину круга рівномірно викласти одну частину начинки, залишаючи вільними краї тіста.

Краї тіста зібрати досередини, щільно зліпити докупи і закрутити (як обгортку цукерки).

Зверху добре притрусити борошном і руками розкачати заготовку з начинкою від середини до країв. Потім, обережно, щоб не порвати тісто, пиріг перевернути на інший бік і продовжити формувати його, розкачуючи від середини до країв.

Тісто з начинкою взяти двома руками і викласти у форму (в мене деко) і вже тут розкачати пиріг до потрібного розміру. В центрі пирога зробити невеликий отвір діаметром 2-3 см для виходу пари.

Випікати пиріг у розігрітій до максимуму духовці (в мене 250 °С) 10–15 хв. Спочатку випікати на нижньому рівні духовки, потім – на верхньому. Пиріг вийняти з духовки, струсити залишки борошна і добре змастити розтопленим маслом. Шматочок масла покласти в центральний отвір, – воно розтопиться і частково просочить начинку. Таким чином спекти ще два пирога. Осетинський пиріг з гарбузом «Насджин» готовий.

Читайте також: