Здається, грудень для українців буде одним із найскладніших зимових місяців. Ще б пак, через проблеми з енергетикою доведеться справлятися з новими викликами, а перерахунку соціальних стандартів ніхто не відчує, адже через російську агресію, знищення частини інфраструктури та руйнування підприємств річна інфляція очікується на рівні 30%, а це значить, що ціни ростуть швидшими темпами, ніж виплати пенсіонерам.

Так, стало відомо, що в Україні в останній місяць року зростуть пенсії для деяких категорій громадян. Виплати підвищаться за рахунок збільшення рівня прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Про це повідомляє Пенсійний фонд України (ПФУ).

Прожитковий мінімум підвищать для всіх категорій (і дітей, і дорослих, і пенсіонерів).

Він складе 2589 гривень на одну особу в розрахунку на місяць (узагальнений показник), а для основних соціальних і демографічних груп населення:

  • дітей віком до 6 років - 2272 гривня;
  • дітей віком від 6 до 18 років - 2833 гривні;
  • працездатних осіб - 2684 гривень;
  • осіб, які втратили працездатність - 2093 гривень.

І щоразу, як тільки зростає цей показник, проводиться перерахунок складових пенсійних виплат, що базуються на розмірі прожиткового мінімуму, а це: мінімальна та максимальна пенсії за віком, підвищення, надбавки.

Таким чином мінімальний розмір пенсії за віком з 1 грудня 2022 року становитиме 2093 грн, максимальний - 20930 грн.

Слід зазначити, що таке поняття як "прожитковий мінімум" існує з 2000 року. Однак, за словами провідної наукової співробітниці Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАНУ Лідії Ткаченко, коли його порахували вперше, розміри мінімальної пенсії та соціальних гарантій були практично вдвічі нижчими.

В теорії у прожитковому мінімумі має враховуватися мінімальна вартість усіх товарів та послуг, яких потребує українець. Це і одяг, і харчі, і транспорт, і комуналка. Ще до повномасштабної війни для розрахунку цієї суми було багато питань, а зараз і поготів.

Читайте також:

Якщо довго немає світла, тепла та зв'язку: в Україні створено спеціальні пункти допомоги. Де подивитись адреси

Схожий на горбатий ЗАЗ: Fiat показав спортивний електромобіль для молоді. Фото

Церковне свято 24 листопада: які заборони цього дня і про що говорять прикмети