Останній місяць осені несе із собою низку важливих свят.

Великих церковних (дводесятих) православних дат у листопаді немає. Їхню відсутність компенсують поминальні батьківські суботи, яких у листопаді налічується дві — це Дмитрівська та Михайлівська суботи.

Також наприкінці листопада починається Різдвяний піст – другий за важливістю та тривалістю після Великого посту.

Пісні дні у листопаді 2022 року будуть у перші чотири тижні за середами та п'ятницями. Вони випадають на 2, 4, 9, 11, 16, 18, 23 та 25 числа.

Отже, згідно з церковним календарем на листопад, найважливішими святами цього місяця є:

4 листопада – день Казанської ікони Божої Матері. Цього дня треба піти до храму та помолитися цій знаменитій іконі Божої Матері. У неї слід попросити захисту для себе та своїх близьких.

До речі, виявляється, що саме до цієї дати важливо було закінчити будь-яке будівництво, а чоловіків, які поверталися з роботи чи заробітків зустріти пишним столом.

А ще кажуть, що шлюб, укладений 4 листопада, обіцяє щасливе гармонійне життя та достаток.

5 листопада - Поминальна Дмитрівська батьківська субота. Спочатку цей день був призначений для вшанування воїнів, що загинули в Куликівській битві, але поступово Дмитрівська батьківська субота стала спільним поминальним днем. 5 листопада Церква закликає всіх віруючих об'єднатися у молитві за покійних.

9 листопада - день преподобного Нестора Літописця Печерського - послідовника творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія. Цього дня в Україні відзначається свято – День української писемності та мови.

Своїми працями Нестор Літописець закликав ставитися до історії як прояву Божого промислу і любити читання святих отців: "Велика буває користь від вчення книжкового, книги карають і навчають нас шляху до покаяння, бо від книжкових слів знаходимо мудрість і помірність... той, хто читає книги, розмовляє з Богом чи святими чоловіками”.

19 листопада - Михайлівська поминальна субота. Напередодні цієї батьківської суботи, тобто ввечері у п'ятницю, у православних храмах служить велика панахида, яку також називають грецьким словом "парастас". У суботу, вранці, служать заупокійну Божественну літургію, після неї – спільну панахиду.

21 листопада - день собору Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних. Серед мирян 21 день листопада просто називають Михайловим днем.

Церква вважає Архангела Михаїла як захисника віри і борця проти єресей і всякого зла. На іконах його зображують з вогненним мечем у руці, або списом, що скидає диявола.

26 листопада - день Святого Іоанна Золотоуста. Це один із найулюбленіших православних святих, він залишив по собі багату духовну спадщину. Серед його праць – і проповіді, і низка молит, і тлумачення на Святе Письмо.

Святому Іоанну Золотоусту моляться, коли діти довго не починають говорити, а також про успіхи в навчанні, оволодіння новими знаннями та навичками, про звільнення від сум'яття та душогубних помислів та про зцілення від різних хвороб.

28 листопада - початок Різдвяного посту. Церква навчає, що цей піст потрібен для того, щоб у свято Різдва люди могли з чистим серцем, душею і тілом зустріти Сина Божого.