Мало хто знає, але хрін це не тільки ароматне доповнення до м'яса, а й природний антисептик, який чудово допомагає справлятися з застудами, нежиттю та ангіною. Більше того, заготовки з хрону поповнюють зимовий раціон вітамінами С, Е, РР та мікроелементами: магнієм, кальцієм, фосфором, сіркою, залізом.

Отже, для переробки підійдуть корені будь-якого діаметру.

Вимиті шматочки довжиною до 20 см потрібно очистити від шкірки: її зішкрібають або зрізають тонким шаром.

Якщо ж корінці підсохли, їх до приготування потрібно на 3 години залити холодною водою.

Увага! У багатьох на шкірі рук від соку хрону виникає почервоніння, тому рекомендується працювати в рукавичках. Крім того, органи дихання та очі теж краще поберегти від ефірних компонентів хрону.

Помитий і почищений хрін потрібно натерти на тертці або перемолоти на м'ясорубці зі спеціальною терткою.

Увага! Зручно на вихідному шнеку закріпити резинкою порожній пакет, тоді відпаде необхідність використовувати респіратор.

Для приготування міцного БІЛОГО ХРОНУ :

  • Набираємо 1 склянку натертого хрону (150 г).
  • Для заправки - у склянку кип'яченої холодної води даємо:
  • - 1 чайну ложечку солі без чубчика (8 грам); - 1 повну чайну ложку цукру (15 г); - 2 чайні ложки 9% оцту;
  • АБО: - 3 чайні ложки натурального яблучного оцту 6%;
  • АБО: - 3 чайні ложки лимонного соку;
  • потроху заливаємо хрін і добре вимішуємо.

Для приготування міцного РОЖЕВОГО ХРОНА : заправляємо натертий хрін за попереднім рецептом і для гарного кольору додаємо бурякового соку (натираємо сирий або варений або запечений буряк і через марлю віджимаємо сік).

Для приготування ЧЕРВОНОГО ХРОНУ З БУРЯКОМ : заправляємо натертий хрін за попереднім рецептом і до нього натираємо варені або запечені буряки. Якщо є мариновані або квашені буряки - то натертий хрін заправляємо саме буряковим квасом або маринадом і ще пару буряків натираємо на тертці і все добре вимішуємо.

Тримаємо у щільно закритих баночках.

Читайте також:

Може відмовити серце: названі крупи, від яких краще відмовитись

"Осіння королева": фахівці розповіли, чим корисний гарбуз і чому його необхідно вживати

Названо рецепт простого напою, що очищає печінку від токсинів