Проросійська румунська партія "Альянс союзу румунів" (AUR) найближчим часом може здійснити низку антиукраїнських інформаційних провокацій, про що Kyiv Post повідомили джерела у Головному управлінні розвідки (ГУР) Міноборони.

Як зазначають джерела, мета подібної дезінформаційної кампанії – створити враження "утисків прав" румунів в Україні.

Співрозмовник зазначив, що в рамках підготовки до пропагандистської операції функціонери АУР зараз проводять опитування священиків із сіл у Чернівецькій, Закарпатській та Одеській областях, де мешкає значна кількість етнічних румунів.

Також пропагандисти здійснюють опитування сімей чоловіків, які нині воюють у Силах Оборони України.

"Ця операція – частина внутрішньої румунської політичної гри, проте іміджево це може зіграти проти України", – пояснює на умовах анонімності співрозмовник у спецслужбах.

Спецслужба пообіцяла ексклюзивний годинник від голови ГУР за найбільший донат у рамках благодійного збору.

"У свою чергу це може нагнітати ситуацію з тими самими блокуваннями транзиту, провокуючи таким чином протестні настрої", - додає він.

За даними джерел, подібну інформаційну кампанію також здійснюють представники болгарської партії "Відродження" на території Одеської області у селах, переважно населених етнічними болгарами.

Як зазначає джерело в українській розвідці, така синхронізація обох спецоперацій свідчить про їхню ймовірну координацію з боку Кремля з метою ускладнити геополітичне становище України.

Минулого року Financial Times писало, що в Румунії набирає популярності ультраправа партія AUR, яка стала головною опозиційною силою країни.

Як зазначало видання, AUR, що в перекладі з румунської означає "золото", скористалася наростаючими антиукраїнськими настроями та пропагандою дезінформації, щоб збільшити свою підтримку серед виборців після виборів 2019 приблизно до 20 відсотків.

"Будучи раніше маргінальною партією, яка очорнила етнічну угорську меншість, AUR зараз переключила увагу і зосередилася в Україні, заявивши, що війна "не наша", і закликаючи уряд припинити допомогу Києву", - йшлося у матеріалі.

Партія також виступає проти транзиту через Румунію сільськогосподарської продукції з України. AUR також проти того, щоб Бухарест продовжував постачати зброю до Києва та приймав у себе українських пілотів, які тренуються на винищувачах F-16.