Будь-які рослини не люблять морози. Але буває часто, що дачники не встигають все прибрати, підрізати та утеплити, і тоді втрачають частину врожаю в цьому та наступного року. Тому слід підготуватися до зимівлі заздалегідь.

Докладніше про це інформує сайт Апостроф.

Буряк

Насамперед, як тільки з'явилися приморозки, потрібно терміново зайнятися буряком. Якщо не встигли зібрати врожай – насамперед збирайте. Якщо буряк вже підмерз - значить потрібно маринувати і консервувати, в сирому вигляді він зберігатися не буде.

Ремонтантна малина

Другий урожай ремонтантної малини збирають до грудня, але якщо морози прийшли восени – значить ягоди втратять свої властивості та смак. Їх потрібно відразу зібрати і переробити - у варення, кампот або заморозити.

Яблука та груші

Перемерзлі яблука та груші зазвичай втрачають смакові якості. З таких фруктів слід зварити варення, закатати кампот, заморозити або слідувати сушіння.

Гарбуз

Гарбуз морозу не боїться, але необхідно поставити дуги і накинути покривний матеріал, щоб листя овочів не замерзло. Однак якщо листя замерзло, то вже потрібно збирати врожай. Великі плоди потрібно закочувати на зберігання, а молоді та маленькі гарбузи переробити на гарбузовий сік чи ікру.

Овочі, які не бояться холодів

Морква та капуста - "моржі" серед овочів. Їх навпаки залишають гартуватися, щоб краще зберігалися. Капуста витримує -5 морозу, а після -8 градусів листя вже починає відмирати, потрібно терміново прибирати з грядки.

Як захистити сад від заморозків

Досвідчені дачники ставлять дуги над грядками та накинуть покривний матеріал. Такий метод від сильних морозів все ж таки не вбереже, але дасть фору в кілька днів або навіть тижнів.

Вважається, що ефективно розпалити багаття і накидати зверху зелене бадилля від рослин. Від багаття підніметься густий дим, який обволікатиме дерева та чагарники, чим підвищить температуру повітря. Однак це небезпечно, бо за законодавством України заборонено спалювати сухостій.

Читайте також: