В Україні можуть запровадити електронні продуктові картки для певних категорій громадян, а саме для малозабезпечених українців. Останнім часом спостерігається збільшення вартості продуктів, яке було спровоковано різким стрибком вартості російського природного газу.

Про це заявив радник президента з економічних питань Олег Устенко, повідомляє "BBC News Україна".

За словами Устенка, якщо тимчасово знизити або скасувати ПДВ на продукти харчування в Україні, то це призведе до додаткових витрат з державного бюджету на адміністрування податків. Крім цього, буде завдасть шкоди конкуренції між виробниками і реалізаторами продуктів. Радник підкреслив, що все це буде додатковим ризиком для економіки нашої країни.

На його думку, найбільш підходящим варіантом виходу з ситуації, що склалася є цільова фінансова підтримка за типом програми "е-Підтримка".

Устенко зазначив, що в офісі президента позиція більш ніж чітка: перш за все повинні отримати підтримку найбільш вразливі і незахищені верстви населення нашої країни.

Радник додав, що зараз фахівці вивчаю всі варіанти, як можна буде реалізувати цю пропозицію. Серед розглянутих варіантів наступні: додаткові виплати, які дозволять компенсувати зростання цін на продукти харчування, введення food stamps в системі "Дія" - так званих "продуктових чеків". Така практика вже використовується в Сполучених Штатах.

За словами одного експерта, в Україні може скластися ситуація, коли в країні будуть ламатися полиці від товарів, але деякі категорії незахищених громадян України (пенсіонери, люди з інвалідністю) просто не зможуть пробрести ці продукти через фінансові труднощі.

Стало відомо, що в Україні подорожчає один з продуктів, які українці вживають щодня – хліб. Вартість хліба може зрости аж на 30%.

Раніше "Hyser" повідомляв, що в Україні подорожчає популярний продукт. Названі ціни.

Крім цього, в Україні подорожчали деякі продукти харчування.

Наш портал писав, що у поточному році в Україні очікується різке подорожчання хліба і хлібобулочних виробів.

Нагадаємо, що стало відомо, ціни на які продукти в Україні злетять вгору в 2022 році.