Сьогодні, в середу, 17 березня, православні християни вшановують пам'ять святого Герасима. Водночас ірландська діаспора святкує День святого Патріка.

Ми розповімо, які існують в цей день традиції, заборони та повір'я.

Герасим Грачевник. Скріншот з відео на Youtube

День Герасима Грачевника

За традицією в цей день пекли хліб, булочки, які за формою повинні були нагадувати граків. Таким чином люди намагалися прискорити приліт першої весняної птиці й відповідно прихід весни.

У цей день стежили за граками та за поведінкою птахів визначали, якою буде весняна погода. Якщо пернаті прилітали раніше, то це означало, що рік буде неврожайним. А якщо летіли прямо на старі гнізда, то варто було чекати теплої весни.

Граки грають - на гарну погоду. Граки зграями в'ються над гніздами, тривожаться – до мінливої погоди, кричать – до дощу.

Також наші предки вірили, що тільки 17 березня можна було вигнати з дому кікімору. Додому запрошували знахаря, що читає змови.

Що не можна робити:

- проводити будь-які операції й відвідувати стоматолога;

- здійснювати великі покупки;

- лінуватися;

- розпускати плітки;

- лихословити;

- лаятися.

День святого Патріка

У День святого Патріка заведено проводити різні заходи, присвячені святу, нерідко включають барвисті фестивалі та пісні з танцями.

Святий Патрік -один з найбільш шанованих у всьому світі святих. Західна Церква відзначає день його пам'яті 17 березня, в ряді Православних Церков його пам'ять шанують 30 березня за новим стилем.

У цей день заведено одягатися в одяг зеленого кольору.

До християнських традицій відноситься щорічне сходження паломників на святу гору Крох Патрік (Croagh Patrick). Кажуть, що саме на цій горі Святий Патрік здійснив одне зі своїх чудес – вигнав з Ірландії всіх змій.

Що не можна робити:

- сумувати;
- боротися з космополітизмом;
- йти в ліс шукати змій.

Також відзначають свято шепіту, День підводного човна, День зустрічі вітру з Південного Полюса, День мобілізаційного працівника в Україні, Фестиваль дерев у Нідерландах.

Раніше "Нyser" писав про те, що 15 березня почався Великий піст, який є найтривалішим в церковному календарі й найсуворішим.

Також наш портал повідомляв, як правильно розміщувати іконки в автомобілях.

Нагадуємо, знайдена старовинна церква, в яку приходив молитися Ісус Христос.