У Нафтогазу незабаром з'явиться новий серйозний конкурент

В даний момент в Міністерстві економіки готуються представити проект рішення по "програмі вивільнення газу", згідно з якою Укргазвидобування буде продавати на ринку весь свій газ за умовами, які не поступаються умовам Нафтогазу. За словами виконуючого обов'язки міністра енергетики Вітренко, це стане підмогою для низьких цін на газ до кінця поточного року. Про це було сказано під час засідання Кабінету Міністрів у середу, 3 березня.

За словами Вітренко, основний обсяг газу в Україні видобувається дочірньою компанією Нафтогазу — Укргазвидобування. У той же час, свердловини цієї компанії безкоштовно передані державою, але Укргазвидобування відправляє видобуте блакитне паливо не на ринок, а Нафтогазу.

Особливе становище Нафтогазу обумовлено ще й тим, що його іншій дочірній компанії, Укртрансгазу, держава теж безкоштовно передала підземні сховища, де Нафтогаз зберігає великі обсяги газу, закуплені на кошти від транзиту через ГТСУ, якою він також користується безкоштовно.

Таким чином, у розпорядженні Нафтогазу знаходиться велика кількість активів, які він отримав від держави безкоштовно. Голова Міненерго пояснив, що через це ринкова ціна могла виявитися вищою, ніж якби конкуренція була більш справедливою.

Для того, щоб вирішити цю проблему, в українському уряді планують скористатися практикою інших держав і відкрити доступ до обсягів газу, що знаходяться під контролем монополій.

Вже 4 березня до Міністерства економіки надійде проект рішення, який позначить продаж Укргазвидобуванням блакитного палива постачальникам газу та виробникам тепла для потреб українців за фіксованою ціною на термін з 1 квітня поточного року до 30 квітня наступного року.

Крім цього, з квітня цього року Укргазвидобування продаватиме весь свій газ всім учасникам ринку на умовах, не гірших, ніж для Нафтогазу. За словами Вітренко, це термінове питання, оскільки потрібно встигнути за березень провести всю компанію контрактування, щоб у березні річний продукт з'явився на роздрібному ринку.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що у "Нафтогазі України" зробили заяву про те, що підприємства теплоенергетики зможуть не поспішати з виплатою боргів за газ і розплатитися по них до 30 вересня поточного року.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що з'явилася інформація про те, що після січня, в якому вартість газу серйозно підскочила, українці категорично відмовляються платити за житлово-комунальні послуги.

Також "Hyser" писав, що частина українських громадян мають право на 100-відсоткову пільгу при оплаті комунальних платежів. У Міністерстві соціальної політики розповіли, хто може скористатися таким правом.