У мережі показали експериментальний проєкт ВАЗ "Чебурашка", який став прообразом всім відомої "Таврія". Про це пишуть РосСМІ.

У далекому 1968 році головному конструктору заводу ВАЗ Володимиру Соловйову прийшла ідея розробити новий автомобіль, вельми незвичайний для СРСР. Так в кінці 1971 року був створений експериментальний ВАЗ-Е1101, який прозвали "Чебурашкою". Відзначається, що він став першим тольяттінським автомобілем, який був розроблений без участі іноземних фахівців.

ВАЗ-Э1101. Фото з мережі
ВАЗ-Э1101. Фото з мережі

ВАЗ-Е1101 став чимось новим для СРСР. Автомобіль був оснащений новим двигуном об'ємом 0,9 літра і потужністю близько 50 кінських сил, який був встановлений поперечно. Конструктори створили сімейство з трьох досвідчених двигунів робочим об'ємом 0,9-1,1 літра. Було заново спроєктовано 4-ступінчасту коробку передач. Рульовий механізм нового творіння ВАЗа взяли від "Запорожця", передню підвіску зробили типу McPherson. Примітно, що навіть сидіння були створені з нуля. Деякі деталі "Чебурашка" запозичила і у ВАЗ-2101, наприклад, гальма, панель приладів і колеса.

Всупереч клопіткій роботі над автомобілем, ВАЗ-Е1101 вийшов далеко не ідеальним. Машина мала цілий комплект проблем, наприклад, вихлопні гази потрапляли в салон, а з двигуна витікала велика частина масла. Для перемикання передачі потрібно було докласти чимало сили.

ВАЗ-3Э1101. Фото з мережі
ВАЗ-3Э1101. Фото з мережі

Через кілька років після розробки "Чебурашки", в 1979 році на світ з'явився ще один прототип ВАЗ-Е1101 з кузовом хетчбек і з офіційним ім'ям Ладога. Саме цей автомобіль став прообразом знаменитої "Таврії", яка була сконструйована через десятиліття. Пояснюється це тим, що фахівці ВАЗа допомагали колегам із Запорізького автомобілебудівного заводу в створенні майбутнього ЗАЗ-1102. Під час розробки багато запозичили з Ладоги.

Раніше портал Нyser писав, що у мережі показали унікальний гібрид "Запорожця" і " Мазди"

Також портал Нyser писав, що в США блогер висміяв легендарну ГАЗ-24 " Волга"

Крім того портал Нyser писав, що у мережі показали прототип" Таврії " 70-х років.