Багато пацієнтів скаржаться на дискомфорт у правому підребер'ї та проблеми з печінкою.

Протягом усього життя печінка виконує багато різних функцій, одна з яких – фільтрація крові від різних шкідливих речовин. Не дарма її називають головним органом – фільтром організму. Печінка бере на себе весь удар небезпечних речовин, у тому числі вона "розбирається" зі шкідливою їжею та спиртним.

Щоб допомогти печінці відновитися якнайшвидше, необхідно включити у свій раціон наступні продукти та напої.

Кава

Цей напій допомагає печінці впоратися з ушкодженнями, які з'являються через велику кількість алкоголю в раціоні та неправильного харчування.
"Існує така теорія, що кава допомагає знижувати ризик появи онкології головного органу-фільтра. Все ж таки я не рекомендую своїм пацієнтам налягати на цей напій — можна заробити проблеми з тиском. У всьому важливий захід", — каже Олексій Жито.

Грейпфрут

Один з фруктів, який найбільше до вподоби вашої печінки. Справа в тому, що він містить величезну кількість найпотужнішого антиоксиданту - нарингеніна. Він допомагає запобігати запаленню органу та захищати клітини від ушкоджень.

Виноград

Його також треба обов'язково включити в меню. Виноград називають "королем антиоксидантів" та головним джерелом ресвератролу - природного компонента, який покращує роботу печінки.

Гарбуз

Цей продукт позитивно впливає на печінку за рахунок фосфоліпідів — вони вбудовуються в клітини органу, після чого ті починають активно відновлюватися.

Також гарбуз здатний прискорювати метаболізм, має сечогінний і проносний ефект — у вареному або запеченому вигляді він активізує травлення і допомагає вивести зайву рідину з організму. А це мінус набряки та мінімум мінус кілограм на місяць.

Броколі та білокачанна капуста

До складу цих овочів входять сульфгідрильні групи - вони чудово "вбудовуються" в метаболізм, тим самим покращуючи ферментативну активність печінки. Плюс до всього захищають орган від впливу різних токсичних елементів, з якими він бореться майже кожен день.

Волоський горіх та олія волоського горіха

Волоський горіх я хотів би особливо виділити з усього списку. Справа в тому, що цей продукт покращує детоксикаційну функцію. Тобто відбувається природне видалення шкідливих речовин із організму», — каже ендокринолог.

Буде корисною навіть мінімальна кількість горіхів на день. Так, один волоський горіх може наситити організм необхідними жирними кислотами Омега-3. Чи не любите цей продукт? Спробуйте купити олію волоського горіха, можливо, воно припаде вам до душі.

Зелений чай

Напій насичує організм флавоноїдами, які здатні запобігати розвитку деяких форм раку, у тому числі раку печінки.

Зелений чай багатий на корисні для серця катехінами і поліфенольними сполуками, вони можуть зменшувати запальні процеси в організмі. Чай сприяє розширенню судин головного мозку, покращує його харчування, надходження кисню, за рахунок чого знижується тиск, зменшується ризик розвитку інсульту, інфаркту, атеросклерозу.

Трави та спеції

Серед спецій, що захищають печінку, особливо можна виділити:

  • орегано,
  • шавлія,
  • розмарин,
  • корицю,
  • каррі,
  • кмин.

Всі вони багаті на корисні поліфеноли, завдяки яким печінка краще працює і швидше відновлюється. Спробуйте додавати приправи до салатів, гарнірів, супів. Кориця добре поєднуватиметься з кавою, солодкими стравами та морозивом.

Читайте також:

Це буде кінцем всього: вчені вирахували дату, коли згасне Сонце

Астролог назвала відразу кілька небезпечних дат лютого: чого можна очікувати від Росії

Зірку фільмів "Злодії в законі" та "Десять років без права листування" Щербакова терміново госпіталізували