Ніхто не заперечуватиме, що соковита та ароматна цибуля – це незамінний інгредієнт практично в кожній страві української кухні. Ще б пак, він додає яскравість і глибину смаку, роблячи кожну страву по-справжньому незабутньою. До війни площі під цибулею в Україні збільшувалися рік за роком, тож і ціна на нього була низька, і овочів вистачало вдосталь. Зараз все по-іншому.

І справді, основними регіонами вирощування озимої цибулі в Україні традиційно були південні області – Херсонська, Миколаївська, Дніпропетровська, Запорізька, Одеська.

Нинішнього 2023 року аграрії в Україні зібрали непоганий урожай цибулі, і тому ціни на неї восени трималися помірні. Проте вже після Нового року ситуація може змінитись.

Так, експерти прогнозують найближчим часом істотне подорожчання цибулі. Фактично, за їхніми словами, може повторитися торішня історія, коли взимку та в першій половині весни вартість цибулі зросла до нечуваних цифр.

Як розповів аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка, найбільш суттєво на вартість цибулі впливають два фактори:

  • його запаси в овочесховищах;
  • вартість цибулі у країнах, звідки Україна її імпортує.

При цьому, за словами аналітика, зимовий запас овочів у вітчизняних овочесховищах вже вичерпався більш ніж наполовину. Близько 60% українських овочів та фруктів уже продано. Тому невдовзі після Нового року, а можливо і до нового, Україна почне імпортувати овочі та фрукти з-за кордону, включаючи цибулю. Таким чином, ціна на цибулю неминуче зросте, оскільки привізний товар не може коштувати стільки ж, скільки коштує місцевий.

"Якщо внутрішні ціни в країнах імпортерах будуть з різних причин вищими, то це позначиться і на внутрішньому ринку України для споживача", - каже Мансім Гопка.

Зазвичай, до війни Україна починала вже в лютому імпортувати цибулю. Не виключено, що те саме повториться і цієї зими. А можливо, судячи з швидкого виснаження запасів цибулі, його імпорт розпочнуть незабаром після новорічних свят.

Таким чином, до кінця зими ціни на цибулю в Україні знову можуть злетіти вдвічі, а то й утричі.

Читайте також:

Як смачно замаринувати цибулю без оцту: цей рецепт приховують усі імениті шеф-кухарі

Він не гнитиме і не проростатиме: як правильно зберігати цибулю, щоб вона була свіжою всю зиму

Готуйтеся до того, що ваша цибуля скоро згниє: названі головні помилки, які багато хто припускає з року в рік

Просто відваріть лушпиння цибулі і полийте квіти - результат вас здивує. Старовинна хитрість

Старовинний спосіб, перевірений століттями: як швидко сплести цибулю в коси, щоб вона ніколи не виростала і не гнила