Всі українці знають, що якщо регулярно заварювати з шипшини чай – це означає забезпечити собі хороший імунітет та здоров'я інших систем. І справді, всього у двох столових ложках шипшини міститься 76% денної норми вітаміну С – це більше, ніж у будь-якому цитрусовому. При цьому яскравий червоно-жовтогарячий колір плодів говорить ще й про те, що в шипшині багато лікопіну і бета-каротину, які вкрай корисні для здоров'я очей. Ось тільки як правильно зберегти всю користь цієї рослини знають не всі.

Найпопулярніший спосіб застосування – це чай із шипшини, він поширений у Європі.

Ось тільки заварювання шипшини має свої особливості.

Наприклад, з'єднувати шипшину з іншими інгредієнтами краще після заварювання. Так, в окремих чайниках готуємо чорний чай, трав'яний та настій із плодів шипшини, а потім змішуємо їх вже в кухлі.

Пов'язано це з тим, що трави та чорний чай заварюють при температурі 90 градусів, а шипшина – при температурі 70 градусів. Так потрібно, щоб не зруйнувати вітамін С, який не любить окропу.

Найкорисніший рецепт приготування напою із шипшини

Попередньо закип'ятіть воду, потім остудіть до температури 70 градусів. Насипте столову ложку ягід у керамічний, фарфоровий чи скляний заварник, залийте 200 мл води. Добре, якщо ви знайдете чайник з кришкою, що щільно закривається, так як шипшина потребує запарювання. Якщо ні, то накрийте чайник рушником. Заварюйте напій протягом 15 хвилин і відразу пийте, інакше вітамін С, яким багата шипшина, встигне окислитися.

До речі, чай з шипшини краще пити вранці, тому що напій має яскраво виражений тонізуючий і підбадьорливий ефект.
Чай з шипшиною, мандарином, лимоном, корицею та бадяном
  • 1 л води;
  • 60 г цілої сушеної шипшини;
  • 1 паличка кориці;
  • 1 зірочка бадяна;
  • 1 мандарин;
  • 1 столова ложка сухого чорного або зеленого чаю;
  • ½ лимона.

Приготування

Закип'ятіть у каструлі воду. Викладіть туди шипшину, корицю та бадьян. Зменшіть вогонь до мінімального та варіть 10 хвилин.

Тим часом почистіть мандарин. Додайте в каструлю мандаринову шкірку та чай. Проварити ще 5 хвилин.

Зніміть напій із плити. Вижміть туди сік із лимона та мандарину. Накрийте кришкою, залиште на 5-10 хвилин і процідіть.

До речі, багато хто додає шипшину в супи. Наприклад, у Швеції готують страву «ніпонсоппа» – це класичний суп із шипшини та картопляного борошна. А на Близькому Сході популярні варення та мармелади з цього плоду.

А ще сушені подрібнені плоди шипшини можна додавати у випічку – кекси, булочки та печиво. Вони додадуть ласощам яскравий фруктовий смак. Крім того, з шипшиною можна наполягати спиртне, щоб одержати унікальні напої зі складним букетом ароматів.

Читайте також:

Вона є на кожній кухні і ми їй користуємося: названо найнебезпечніший для здоров'я посуд

Шкідлива звичка, яка гробить здоров'я: названі продукти, з якими не можна вживати каву

Запам'ятайте цю цифру: скільки можна з'їдати хліба щодня без шкоди здоров'ю

Продаються в будь-якому магазині: названо 6 продуктів для здоров'я ваших суглобів