Мурахи на городі та саду – це справжня проблема. Ще б пак, вони ушкоджують ягоди полуниці та інші посадки, впливають на кислотність грунту, збирають і складують насіння бур'янів, яке потім проростає. А облаштувавшись у корінні молодого дерева, і зовсім можуть стати причиною його загибелі.

Досвідчені городники знають, що варіантів, як позбутися мурах у городі та саду, є багато. Комах можна перенести в інше місце або просто знищити.

Так, найпростіший і бюджетний спосіб позбутися мурах - окріп. Закип'ятіть 2–4 літри води і відразу ж залийте прямо в мурашник. Якщо окріп не знищить комах з першого разу, можна повторити процедуру через 2-3 дні. Ось тільки треба знати, що такий полив нашкодить і рослинам. Так що не експериментуйте поряд з особливо цінними грядками та клумбами.

Харчова сода

Сода — лужна речовина, що нейтралізує кислоту, в тому числі і ту, якою насичений організм мурах. Вона починає руйнувати організм комах, як тільки вони спробують її. Для того, щоб мурахи спокусилися содою, необхідно змішати 0,5 ст. л. соди, 0,5 ст. л. цукрової пудри та 2 ст. л. води. Отриману суміш рекомендують розлити в невеликі ємності і розставити їх в місцях скупчення комах.

Оцтова кислота

Розчин для обприскування рослин від мурах з оцтом дуже просто приготувати. Достатньо змішати 1 ст. л. засоби з 1 л води. Процедуру обприскування можна проводити регулярно, до повного зникнення мурах.

Нашатирний спирт

Візьміть 10 г нашатирного спирту і розведіть у 8 або 10 літрах води. Полийте всю ділянку. Розчин не тільки прожене мурах, але і підгодує рослини.

Борна кислота

Борна кислота викликає параліч у мурах і наводить їх до загибелі. Візьміть 5г речовини і розчиніть у склянці гарячої води. Додати 2 ч. л. меду або цукру і води до 1 л. Полийте отриманою сумішшю мурашник, бажано ввечері, коли всі комахи в ньому, або розлийте її за невеликими ємностями і розставте їх вздовж мурашиних стежок.

Марганцівка (перманганат калію)

Візьміть 1 л води і розчиніть у ньому марганцівку до отримання насиченого рожевого кольору. Поступово влийте отриманий розчин у 10 л води. Поливайте гнізда комах і обробляйте рослини, яким вони постійно повзають.

Читайте також:

Стане в нагоді і на городі, і в квартирі: чому не потрібно викидати шкаралупу від фісташок

Вашому чорнозему всі заздрять: що потрібно зробити на городі, щоб підвищити його врожайність

Головне - дочекайтеся першої кропиви: як зробити старовинне добриво, яке вдвічі збільшить урожай на городі

Забудьте про гній: що треба розкидати по городу, щоб урожай картоплі та помідорів зріс у два рази