Практично ніхто з українців не буде сперечатись, що цибулю можна сміливо віднести до багатофункціональних рослин, адже кожна його частина може використовуватися для найрізноманітніших цілей. Однак що робити з самими цибулинами знають багато господинь, а ось як з користю можна використати лушпиння цибулі знають далеко не всі.

Так, наприклад, деякі дачники поміщають лушпиння в ямки для посадки картоплі, адже воно може захистити рослину від дротяників. А ще лушпиння цибулі використовується в процесі висадки розсади помідорів, адже з її допомогою вдається підвищити імунітет томатів і провести своєрідну профілактику хвороб.

Виявляється, лушпиння цибулі містить в собі:

  • каротин, який сприяє підвищеню опірності зовнішньому середовищу і активному росту молодих пагонів;
  • фітонциди, що володіють прекрасними бактерицидними властивостями, причому вплив органічних сполук поширюється як на саму рослину, так і на грунт;
  • групу вітамінів РР, яка зміцнює коріння і сприяє засвоєнню кисню;
  • кверцетин, що допомагає маленьким кущам розсади швидко рости і пристосовуватися до актуальних погодних умов.

Не дивно, що квітникарі в осінній період використовують відвар з лушпиння цибулі для боротьби з грибковими інфекціями.

Сьогодні відомо про велику кількість рецептів відвару з цибулиння. Найпоширенішим є такий: на одну хорошу жменю лушпиння потрібно взяти 1,5 літра води. Все помістити в емальовану каструлю і проварити протягом 5 — 7 хвилин. Потім, відвар накривають кришкою й остуджують до кімнатної температури.

Готовий настій слід перелити в розпилювач і обприскати ним листя рослин. Також, потрібно вчинити і з ґрунтом у горщику.

Важливо!

  • Не всі кімнатні квіти можна обприскувати. Наприклад, фіалки, герань і кактуси не люблять, коли на них потрапляє рідина. Такі рослини обприскувати не можна, але підгодувати відваром цибулевого лушпиння можна. Для цього потрібно акуратно розбризкати підгодівлю по поверхні ґрунту, так щоб не зачепити листя.

Важливо пам'ятати, що отриманий відвар не призначений для тривалого зберігання. Його потрібно використовувати відразу, тому слід розрахувати всі компоненти для рідини, щоб знизити ймовірність псування отриманого добрива. Лушпиння після вилучення з настоянки подрібнюється і перетворюється в частину живильного компосту.

Добриво з цибулевого лушпиння можна використовувати 1 раз на місяць. Однак, якщо кімнатні квіти знову почнуть чахнути, то обробку можна повторити в будь-який момент.

При цьому потрібно пам'ятати, що в осінньо-зимовий період дуже легко залити рослини і тим самим завдати їм величезної шкоди. Від регулярного переливу постраждає і почне загнивати коріння, що призведе до загибелі квітки. Тому, перш ніж використовувати відвар з цибулевих відходів, необхідно переконатися, що ґрунт не перезволожений.

Читайте також:

Старовинний спосіб, перевірений століттями: як швидко сплести цибулю в коси, щоб вона ніколи не виростала і не гнила

Використовуйте цю хитрість у наступному сезоні: для чого досвідчені городники притискають зелену цибулю до грядок

Пощастило тим, хто зробив запаси: в Україні різко подорожчала цибуля. Які зараз ціни