Сиве волосся зазвичай пов'язане зі старінням, насамперед пов'язаним з природним зниженням вироблення меланіну, відповідального за колір волосся.

Однак на передчасне посидіння, навіть у віці 30 років і раніше, можуть впливати різні фактори, у тому числі генетика, захворювання (аутоімунні, проблеми із щитовидною залозою або певні генетичні стани), надмірний фізичний чи емоційний стрес та вибір способу життя.

Фактори способу життя, такі як куріння, вживання алкоголю, незбалансоване харчування та недостатній сон, вважаються важливими факторами, що сприяють передчасному посивенню.

Хоча деякі причини передчасного посідання можна усунути, щоб уповільнити цей процес, важливо відзначити, що, як тільки почалося, його неможливо повернути назад. Однак такі варіанти, як фарба для волосся або хна, можуть ефективно зафарбувати сивину.

Що стосується дієти, хоча вчені не виявили конкретні елементи, що викликають сивину, деякі експерти припускають, що певні продукти можуть заважати засвоєнню необхідних вітамінів і мінералів, що підтримують здоров'я волосся, включаючи вітамін B12, біотин, залізо, мідь і цинк.

До продуктів, які можуть сприяти швидшому посивенню, відносяться апельсини (через високий вміст аскорбінової кислоти, що блокує всмоктування міді), сирі яйця (що порушують всмоктування біотину), алкоголь (порушує всмоктування вітаміну B), горіхи та насіння (що містить фітинову кислоту) яка може блокувати всмоктування феритину).

Також сигарети або нікотинова жувальна гумка (які можуть спричинити дефіцит заліза).

Хоча може виникнути спокуса пошукати чарівний список продуктів, які слід їсти або уникати, щоб запобігти сивому волоссю, основну увагу слід приділяти загальному балансу дієти, враховуючи, як поєднуються продукти і наскільки добре організм засвоює необхідні елементи.

Звернення за порадою до таких фахівців, як дієтологи, може дати цінну інформацію щодо підтримки загального стану здоров'я.

Читайте також:

Орхідея росте, але не хоче цвісти: як вирішити цю проблему. Перевірений метод

Українців попередили про затяжні повітряні тривоги: що потрібно знати

Даремно ви це викидали: як досвідчені дачники використовують шматочки мила на городі і в чому його користь