Ніхто не заперечуватиме, що їсти малину з білими хробаками якось не особливо хочеться, а займатися екзорцизмом з кожним окремим хробаком – справа клопітна і невдячна. Адже ці паразити є личинками грозової листівки, малинової мухи та малинового жука, позбутися яких можна заздалегідь, а саме у листопаді.

І правда, щоб зберегти здоров'я кущів малини та отримати смачний урожай, важливо правильно доглядати рослини цілий рік.

Так, у першу чергу, потрібно було у вересні вирізати всі уражені шкідниками та грибком пагони біля основи та спалити.

Ще б пак, грибкові хвороби – найпоширеніші та найрізноманітніші шкідливі об'єкти вражаючі плантації малини. Вони становлять 80% всіх хвороб рослин. У тканини рослин гриби проникають через продихи, живці, тканини епідермісу, рани та тріщини, сонячні опіки, пошкоджені тканини внаслідок низьких температур.

Щоб ягідні кущі не страждали на грибкові захворювання, у листопаді малинник слід обприскати одновідсотковим розчином бордоської рідини. Так, восени в холодніший час, коли на деревах вже майже немає листя, обробка саду цим розчином стає безпечною, а фунгіцид можна використовувати в концентрованому вигляді.

А ось шкідників бордоською рідиною не винищити. Щоб позбутися грізної листівки, малинової мухи, малинового жука та інших дармоїдів, потрібно обробити малинник тривідсотковим розчином хлорофосу.

Також для порятунку від перерахованих шкідників можна запастись Інтавіром, Фуфаноном, Карбофосом. Обробка одним із цих препаратів допоможе захистити насадження малини від шкідливих комах, які на зиму залишаються зимувати або у ґрунті, або під корою.

Якщо провести ці профілактичні заходи наприкінці осені, урожайність чагарника значно збільшиться.
Читайте також: