Вода з крана проходить очищення з використанням хлору та інших хімічних речовин, щоб вбити бактерії та віруси. Однак деякі з цих хімікатів, наприклад, хлорорганічні сполуки, а також домішки важких металів, таких як свинець та цинк, можуть бути шкідливими для здоров'я.

Крім того, у воді міститься невелика кількість важкої води - молекул води, в яких замість звичайного водню міститься його ізотоп дейтерій. Хоча у малих кількостях важка вода нешкідлива, за високої концентрації вона токсична.

Коли воду кип'ятять, леткі компоненти випаровуються, а нелеткі, такі як солі мінералів, залишаються і їхня концентрація підвищується. Це призводить до того, що потенційно небезпечні домішки концентруються і можуть шкідливо впливати.

Наприклад, сполуки хлору при кип'ятінні можуть перетворюватися на канцерогенні речовини. Солі важких металів також стають більш концентрованими та токсичними. Концентрація важкої води збільшується, що робить воду непридатною для пиття при багаторазовому використанні.

Тому перед кип'ятінням рекомендується завжди наливати свіжу воду з-під крана, щоб мінімізувати шкідливий вплив сконцентрованих домішок на здоров'я. Також корисно періодично очищати чайник від накипу, щоб запобігти накопиченню солей жорсткості.

Читайте також: