Орхідея - це красива і примхлива рослина, яка потребує особливого догляду. Одна з найпоширеніших помилок у догляді за орхідеєю – це неправильний полив. Розглянемо найпоширеніші помилки, які можуть спричинити загибель рослини.

Докладніше про те, як у жодному разі не можна поливати орхідеї, читайте у нашому матеріалі.

1. Надмірне використання води при поливі

Це найпоширеніша причина загибелі орхідеї. Коріння орхідеї не переносять перезволоження, тому важливо стежити, щоб ґрунт між поливами повністю просихав. Для цього можна використовувати метод занурення. Для цього квітку занурюють у воду на 30-60 хвилин, після чого дають стекти воді. Такий полив дозволяє корінням увібрати стільки води, скільки їм потрібно, і не дає їм загнивати.

2. Використання жорсткої води при поливі

Орхідеї чутливі до якості води. Жорстка, хлорована вода може призвести до пошкодження коренів та зниження імунітету рослини. Для поливу орхідеї краще використовувати відфільтровану або відстояну воду. Також можна пом'якшити водопровідну воду, додавши до неї лимонну кислоту (1/2 чайної ложки на 5 літрів води).

3. Полив рослини холодною водою

Холодна вода може викликати пожовтіння листя та знизити цвітіння орхідеї. Для поливу потрібно використовувати воду, що має температуру на кілька градусів вище за кімнатну. У поодиноких випадках, для стимуляції цвітіння, можна використовувати контрастний душ, при якому квітку поливають теплою і холодною водою.

4. Спільний полив

Якщо ви поливаєте орхідеї методом занурення, важливо пам'ятати, що не можна використовувати ту саму воду для декількох рослин. В іншому випадку, якщо одна рослина має захворювання або шкідники, вони можуть поширитися на інші рослини.

5. Помилки після поливу

Після поливу важливо видалити вологу з пазух листя. В іншому випадку може розвинутися коренева гнилизна. Для цього можна використовувати серветку чи м'яку тканину.

Дотримуючись цих порад, ви зможете уникнути помилок у поливі орхідеї та зберегти вашу рослину здоровою та красивою.

Додаткові поради

  • Не поливайте орхідеї дуже часто. Достатньо поливати один раз на тиждень або рідше, залежно від умов довкілля.
  • Слідкуйте за тим, щоб у горщику був гарний дренаж. Це допоможе уникнути перезволоження коріння.
  • Підживлюйте орхідеї добривами, призначеними спеціально для цих рослин.

При правильному догляді орхідея радуватиме вас своїм цвітінням протягом багатьох років.

Читайте також:

Що потрібно зробити з орхідеєю восени, щоб вона почала цвісти ще пишніше

Ще не все втрачено: як реанімувати орхідею, якщо вона перетворилася на сухий пеньок

Про це знають не всі: куди поставити орхідею, щоб вона цвіла набагато пишніше