Усе більшої популярності в Україні серед дачників набирає посадка цибулі та часнику на зиму. Ще б пак, таким чином можна отримати урожай на кілька тижнів раніше, аніж при весняній посадці.

Отож, часник на зиму необхідно садити на ділянці, де раніше росли гарбузи, картопля, капуста, баштанні культури поруч з помідорами, перцем чи баклажанами. Грядка має бути сонячна, адже без достатньої кількості світла головки часника добре не розвинуться. Крім того, варто зважати, що часник не любить кислих ґрунтів.

Згідно всіх правил, часник під зиму висаджують у борозенки не глибше 10 см. Відстань між ними має бути 20-25 см, відстань між зубками – приблизно 15-10 см, залежно від величини посадкового матеріалу. Якщо вносився перегній при підготовці ділянки під часник, то варто насипати на дно борозенок невеликий шар піску (2-3 см) – це захистить зубки від гниття.

Після посадки ділянку треба замульчувати. Саме на цьому етапі багато городників і роблять помилку.

Так, варто знати, що часник не боїться холоду, тому вкривають його зовсім не від морозів.

Мульчувати часник потрібно після першого відчутного похолодання, коли грядка підмерзне. Тим самим ви вбережете її від розморожування при можливих потепліннях.

Якщо не зберегти цей морозець, часник проросте передчасно та загине. А завдяки мульчуванню він зійде у потрібні терміни.

Як мульча підійде опале листя яблунь або груш. Це безпечний варіант укриття. До того ж, ще й безкоштовний.

Оскільки це фруктові рослини, вони не мають загальних хвороб із овочами. Оптимальна товщина шару — п'ять сантиметрів. Зверху можна покласти палиці, щоб листя не відлетіло.

Читайте також:

Ви загробите весь свій урожай: на місці яких культур ні в якому разі не можна садити часник

Не викидайте лушпиння від часнику: ось як воно допомагає зберегти врожай

Садимо озимий часник: 5 хитрощів, які забезпечать несподіваний урожай

Чому у троянд потрібно висаджувати часник: секрет, про який багато хто не знав