Всі країнці знають, що ціни на крупи, які вирощують в Україні, традиційно до вересня зростають, а от після збору нового врожаю стрімко падають. Так було у 2022-му, аналогічна ситуація склалася і цього року. Так, якщо наприкінці літа ціна на гречку в українських магазинах сягала в середньому 45,61 грн, то наразі вартість знизилася ще більше.

І справді, в Україні за рік ціни на гречку впали майже вдвічі. Після збирання врожаю в магазинах з'явилася велика пропозиція – і гречана крупа суттєво подешевшала.

Як повідомив портал Мінфін, у вересні кілограм найпопулярнішої в Україні круп коштував 43,83 грн, а вже наприкінці жовтня вона подешевшала до 32,72 грн.

Наприклад, у супермаркеті "Сільпо" можна знайти найвигіднішу пропозицію на ринку. Там за кілограм крупи просять лише 27.99 гривень.

У супермаркеті Varus українцям теж пропонують товар за досить демократичною ціною 29.90 гривень за кілограм крупи.

У демократичному маркеті АТБ гречка продається по 32.90 гривень за кілограм, що вище за вартістю, ніж у згаданих раніше магазинах.

"До кінця року дешевша гречка може знизитися до 30 грн, а дорожча - до 55 грн", каже виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.

На зниження вартості гречки вплине рекордний цьогорічний урожай. Площі посіву під гречкою становили 141 тис. га, а врожай оцінюють у 191 тис. тонн при внутрішніх потребах у 130 тис. тонн. Тому вітчизняної гречаної крупи буде достатньо задоволення попиту населення.

Нагадаємо, що гречана крупа стала стрімко дорожчати після початку повномасштабної війни. Її вартість у деяких супермаркетах навіть перевищувала 100 грн/кг. З вересня спостерігалася тенденція до зниження ціни, як і обіцяли аналітики - після збору нового врожаю. Аналогічна ситуація повторилася і у 2023-му.

Читайте також:

Бюджетно та неймовірно смачно: рецепт сирної запіканки з гречкою

Добавку вимагатимуть навіть після другої порції: рецепт баклажанів, фаршированих гречкою, грибами та беконом

Спробуйте один раз і ви це робитимете постійно: рецепт паштету з курячої печінки з гречкою

Їх можна з'їсти 5 штук поспіль: рецепт котлет з гречки та баклажанів