Людина почала вживати в їжу молоко з незапам'ятних часів. Так, наприклад, коров'яче молоко - відмінне джерело білка, кальцію та таких важливих для харчування елементів, як вітамін B12 та йод. У ньому містяться магній, необхідний розвитку кісток і роботи м'язів, сироватка і казеїн (фосфопротеїн), які, як з'ясувалося, відіграють у зниженні кров'яного тиску. Ось тільки останнім часом в Україні почастішали випадки фальшування молочної продукції.

І справді, лише за останні кілька місяців перевірки виявили понад десять торгових марок, які замість молока продають фальсифікат. Експерти радять у першу чергу уважно читати етикетку, де має бути зазначено, яке саме молоко пропонується покупцю.

Свіжість молока

Найпростіший спосіб перевірити свіжість молока – понюхати його. Різкий кислуватий запах означає, що молоко несвіже. Також зверніть увагу на консистенцію та однорідність рідини: нерівномірне згущення або білі вкраплення, схожі на пластівці, свідчать про те, що молоко скисло.

Якщо запах і консистенція вас влаштовують, проте все ж таки хочеться додатково перевірити молоко на свіжість, пропонуємо кілька способів, які підійдуть як для коров'ячого, так і для козиного молока.

  • Метод із содою. Налити півсклянки молока. Всипати половину чайної ложки соди та подивитися на реакцію: якщо з'явилася піна, молоко несвіже.

  • Спосіб із кип'ятінням. Налити трохи молока у каструлю. Поставити на вогонь та довести до кипіння. Якщо рідина згорнулася, молоко скисло.

  • Метод із краплею. Цей метод підходить для домашнього молока, оскільки воно відрізняється високим відсотком жирності. У молоко опустити зубочистку, потім капнути рідину на ніготь. Якщо крапля не розповзлася, продукт свіжий, якщо розтеклася, то в молоці є вода і воно не свіже.

До речі, для збільшення термінів зберігання недобросовісні виробники додають у молоко соду, аміак чи кислоти (саліцилову, борну).

Перевірити молоко на кислотність можна за допомогою лакмусових папірців, які легко придбати в аптеці. Якщо в молоці є надлишок лугу, наприклад, від домішки соди, то лакмусовий папірець сильно синіє. Якщо в молоко підмішана кислота, то лакмусовий папірець забарвлюється в яскравий червоний колір.

Жирність продукту

Вибір жирності молока – справа покупця. Так, у магазинах можна знайти молоко різної жирності, від 0,5 до 6%. Знежирене молоко містить ті ж корисні речовини і мінерали, але жиророзчинних вітамінів (А і D) в ньому майже немає. Тому знежирене молоко не слід давати дітям, а от людям, хто дотримується дієти, воно буде доречним.

Щоб перевірити жирність продукту, візьміть дві склянки, в одну налийте молоко і перелийте його з одного в інше. Натуральне жирне молоко не залишає розлучень та слідів, а розведене молоко розмазується по стінках склянки. Подібна реакція буде і з молоком, до якого додали пальмову олію: воно теж залишає розлучення на посуді.

Читайте також:

Ось саме такий і продають бабусі на ринку: рецепт домашнього сиру з молока та кефіру

Такого соковитого м'яса ви ще не куштували: рецепт свинини, вимоченої в молоці та запеченої під сметанним соусом

За смаком прямий як у бабусь на ринку: рецепт домашнього сиру з молока та лимона

Як швидко дізнатися, що молоко було розбавлене водою: прості хитрощі