У православному календарі 19 жовтня – день пам'яті святого пророка Йоіла, одного з дванадцяти малих пророків Старого Завіту. Йоїл народився в селі Метиморово в Рувимовому коліні і пророкував в Юдеї під час правління царя Йоаса, приблизно в 8 столітті до нашої ери.

Пророцтва Йоїла малюють яскраву картину спустошення Єрусалиму, спричиненого спустошливою навалою сарани, що призвело до знищення посівів та голоду. Він благав людей звернутися до покаяння і поста як засобу пошуку милості Божої.

Більше того, він передбачав настання Дня Господнього, часу, коли Бог винесе вирок народам за їхні злочини і дарує благословення вірним. Примітно, що Йоіл пророкував про вилив Святого Духа на все людство, і цей момент здійснився у день П'ятидесятниці.

Цього ж дня Православна Церква згадує мученика Уара – ранньохристиянського святого, який служив у римській армії в Єгипті під час гонінь на християн. Хуар таємно допомагав ув'язненим християнам, доставляючи їм їжу та ліки.

Після виявлення він рішуче відмовився зректися своєї віри, зазнавши жорстоких тортур. Зрештою його тіло було забрано побожною вдовою Клеопатрою та поховано у Палестині.

Хуар передбачив наступ Дня Господнього та вилив Святого Духа на всіх людей. Його шанують як покровителя страждаючих від голоду та хвороб.

Фольклор та забобони на 19 жовтня:

Якщо у цей день випадає сніг, то зима буде холодною. Вважається, що мороз у цей день віщує відлигу протягом тижня.

Якщо вночі випадає невеликий сніг, це свідчить, що наближаються сильні морози.

Чого слід уникати 19 жовтня:

Вважалося, що носіння випраної 19 жовтня речі принесе нещастя. Одяг, висушений на вулиці, оперативно заносили до приміщення, а вікна та двері не залишали відчиненими на тривалий час, щоб уникнути неприємностей.

Що можна робити 19 жовтня:

За повір'ям, цього дня зі стайні виходив домовик, домашній дух. Кажуть, що будинкові заплітають коням гриви та роблять їх неспокійними.

Отже, люди давали своїм коням відпочити від роботи та готували різноманітні страви, особливо курку, у тому числі пироги.

Святкування цього дня є унікальним поєднанням релігійного благоговіння та культурних традицій, створюючи багату палітру вірувань та звичаїв.

Читайте також:

"Я дуже непогано стріляю": Андрій Макаревич потужно поставив росіян на місце

Можуть раптово відмовити гальма: як зрозуміти, що настав час міняти гальмівні колодки. Названо 6 ознак

Її не відрізнити від "Докторської": рецепт домашньої горохової ковбаси "Від тітки Сари"