Ніхто не заперечуватиме, що в Україні щоранку – це виклик для енергосистеми. Ще б пак, коли вранці всі прокидаються і включають чайники, то споживання кожної квартири збільшується на 1,5-2 кВт. Якщо ж додати лампочки, бойлери, тостери та телевізори, помножити цю цифру на сотні тисяч квартир, то вранішнє споживання країни зросте на 3 тис МВт.

Тож не дивно, що уряд спростив процедуру переходу на багатозонний облік електроенергії. Тепер кожен українець може самостійно купити такий лічильник, а обленерго має його безкоштовно встановити та налаштувати – провести параметризацію. А в Івано-Франківській області смарт-лічильники взагалі почали встановлювати безкоштовно.

Наразі електроенергія в Україні коштує 2,64 грн/кВт-година. Громадяни мають можливість знизити тариф до 1,32 грн/кВт-годину, якщо вони користуватимуться розумними двозонними лічильниками. Їх потрібно купити самостійно і ще заплатити за установку. Загалом на ці цілі необхідно близько 3000 грн.

На Івано-Франківщині смарт-лічильники почали встановлювати безкоштовно. У Прикарпаттіобленерго повідомили, що вони вважають використану електроенергію за денним та нічним тарифом. Якщо включати енергоємні прилади з 23:00 до 7:00, можна суттєво заощадити на платежах за світло. У рамках реалізації програми у регіоні очікується заміна 25 тисяч лічильників електроенергії.

Вказано, що Прикарпаттяобленерго продовжує програму безкоштовної заміни приладів обліку сучасними смарт-лічильниками мешканцям Надвірнянського, Богородчанського, Яремчанського, Івано-Франківського, Калуського, Долинського, Коломийського, Рожнятівського та Косівського товариств.

Читайте також:

Податкова за вами стежить: у відомстві попередили українців, які торгують через Instagram та Facebook

Тепер буде як у Європі: зовсім скоро в Україні з'явиться податок на сміття. Що про нього відомо

Будете дуже довго розплачуватися: названо термін, до якого потрібно сплатити податок на свою квартиру

Готуйте 30 тисяч гривень: як покарають тих, хто відмовиться надати податковій свої дані