Восени троянд потрібен фосфор та калій. Вони допоможуть накопичити у стеблі речовини, з якими квіти успішно переживуть зиму. Органічна підгодівля підвищить зимостійкість рослини, її несприйнятливість до шкідників та хвороб. Інгредієнти для добрива можна купити у будь-якому агромагазині.

На велику ділянку троянд можна приготувати такі розчини:

  • 10 л води + 15 г суперфосфату + 17 г монофосфату калію;
  • 10 л холодної води + 1 л гарячої води 50 г суперфосфату;
  • 10 л води + 10 г сірчанокислого калію + 25 г суперфосфату + 3 г борної кислоти.

Цими розчинами поливають троянди наприкінці осені – по 1 л на кожен кущ. Не перевищуйте вказаних доз, інакше рослина може загинути.

Народні засоби для підживлення троянд

Натуральні добрива використовують пізно восени перед укриттям кущів. У теплу та суху погоду можна полити троянди розчином, але у дощову слід використовувати лише сухі добрива, інакше кущ може згнити.

Найкраще домашнє добриво для троянди - це зола. У ній містяться необхідні квітки калій та фосфор, а луг у складі золи зменшує кислотність ґрунту та зміцнює коріння рослини. Такий розчин підійде не тільки для троянд, але й для інших кольорів на ділянці.

Є три способи приготувати добрива для троянди із золи.

  • Перший спосіб: розмішайте 1 кг золи 10 л води. Доведіть до кипіння та кип'ятіть 20 хвилин. Потім розчин розведіть ще 10 л холодної води. Поливайте по 1 л на кожен кущ.
  • 100 г золи розведіть у 10 л води. Полийте рослини розчином прямо під корінь.
  • У мокру погоду просто посипте золою землю навколо куща. На 1 квадратний метр знадобиться приблизно 3 кг золи.

Компост не тільки живить троянду та удобрює ґрунт, поки повільно розкладається, але й зігріває квітку взимку. Компостом троянду мульчують на зиму, розкладаючи добриво горбом навколо стебла. У кожну купу компосту для більшої користі можна втрутити жменю попелу.

Добре живлять троянду та допомагають пережити морози дріжджі. Для приготування добрива 10 г сухих дріжджів та 2 ст.л. цукру розведіть у 20 л води та наполягайте 2 години. Потім полийте землю біля коріння троянд.

Цибулева лушпайка містить корисні для троянди фітонциди, каротин та вітаміни, готує рослину до зимівлі. 500 г цибулиння залийте 2 л гарячої води і залиште наполягати на добу. Відваром можна полити троянди чи обприскати кущі.

Читайте також:

Все сталося зненацька: не стало відомого українського актора, який перейшов на бік Путіна

І для городу, і для риболовлі, і для мішків із картоплею: ​​як виглядав автомобіль-амфібія для села

Це має знати кожен: як відрізнити міжреберну невралгію від серцевого нападу