За новим церковним календарем, на який Православна церква України перейшла з 1 вересня 2023 року, сьогодні, 12 жовтня віряни вшановують пам'ять мучеників Прова, Тараха і Андроника.

За старим календарем віряни вшановують пам'ять преподобного Феофана Милостивого, який жив в палестинському місті Газа, а також преподобного Киріака пустельника.

З давніх давен вважалося, що талісманом людини, народженої 12 жовтня, є амазоніт - це різновид мінералу мікрокліна. В давнину за допомогою куль з амазоніту лікували нервову втому і зміцнювали серцевий нерв. Також вірили, що він є символом сміливості й відданості.

В цей день народилися:

  • 1881 рік – український художник, представник символізму й модерну, творець поштових марок Іван М'ясоєдов;
  • 1937 рік – український політик, правозахисник Степан Хмара;
  • 1977 рік – український гімнаст, дворазовий призер Олімпійських ігор Олександр Береш.

День ангела 12 жовтня

Іменини за новим календарем сьогодні святкують Богдан, Денис, Іван, Кузьма, Лаврентій, Макар, Максиміліан, Мартин, Микола, Олександр, Остап, Тарас, Ян, Домініка.

Богдан - це ім'я слов'янського походження. Воно складається з двох коренів - "Бог" і "давати". Вважається, що значення імені Богдан - "Богом даний".

Денис - це одна з форм імені Діонісій і з давньогрецької воно означає "присвячений Діонісу". Діоніс відповідно до грецької міфології - це один з молодших олімпійських богів, що відповідає за виноробство і в принципі покровитель землеробства.

Ім'я Іван походить від давньоіудейського імені Іоанн і означає "помилуваний Богом", "милість Божа", "подарунок Божий".

Чоловіче ім'я Кузьма (у церковному написанні — Косма) походить від грецького слова "космос", що означає "мир", "всесвіт".

Гарне, звучне чоловіче ім’я Лаврентій має дві версії походження. За однією з них, це ім’я прийшло до нас із латинської мови. Похідне слово, від якого утворилася дане ім’я, має таке написання — Laurentius. Це римське родове ім’я означає "лаврентский", тобто, житель міста Лаврент. Так називався древнє місто в Італії.

Друга версія походження імені теж має латинські корені. Згадаймо всім відоме слово "laurus" - лаврове дерево. Лавровими вінками в стародавньому Римі прикрашали переможців. Такі вінки вважалися символами військової доблесті, слави, світу або перемоги.

Читайте також:

Ціни на полицях здивують кожного: скільки коштуватиме хліб до кінця року. Подорожчання вже почалося

На пенсію тепер можна вийти на півтора роки раніше: кого з українців це торкнеться

Все сталося зненацька: не стало відомого українського актора, який перейшов на бік Путіна