Гладіолуси не відносяться до морозостійких, тому щоосені квітникарам доводиться їх витягувати із землі та прибирати на зберігання. І тут, здавалося б, що може бути простіше, ніж викопати цибулини, але й у цьому питанні є свої тонкощі. Якщо припуститися помилки, то гладіолуси можуть не долежати до весни.

Насамперед потрібно правильно вибрати час. День має бути сухий та сонячний. А температура повітря не нижче мінус 2 °C.

Цибулини можна діставати із землі через 45-50 днів після закінчення цвітіння. Якщо поспішити, то вони не встигнуть дозріти. І пам'ятайте: за 40 діб до викопування слід обрізати всі квітконоси. Тільки в цьому випадку гладіолуси накопичать достатню кількість поживних речовин для пишного цвітіння у новому сезоні.

Другий важливий момент - миття бульбоцибулини. Обріжте стебло, залишивши трохи більше 2 см. Потім зануріть посадковий матеріал у водний розчин перманганату калію. Промийте цибулини, викладіть їх на папір і дочекайтеся повного висихання. Проведіть сортування, а потім складіть гладіолуси у картонні коробки та приберіть на зберігання.

Перші 2 тижні посадковий матеріал слід тримати в приміщенні з температурою повітря в районі 25-30 °С. Після цього батарею можна злегка прикрутити, оскільки наступні 30 днів цибулини повинні зберігатися при 20-21°С. Потім гладіолуси потрібно перекласти полотняні мішечки та залишити до весни у темному приміщенні при температурі 5-10°С.

Читайте також:

Ви просто втратите улюблені кольори: чим у жодному разі не можна утеплювати троянди на зиму

Так ваша орхідея ще ніколи не цвіла: що потрібно зробити, щоб рослина була обліплена квітками

Ви здивуєтеся: як за допомогою простої хитрості змінити колір гортензії у саду