Проблема фальсифікованої продукції є досить гострою для українського ринку. При цьому головні позиції в антирейтинг підробок традиційно займають молоко і молочні продукти. Ще б пак, якщо в 90-х роках Україна входила до ТОП-10 країн у світі за обсягами виробництва молока, то сьогодні наш рейтинг у цьому напрямку стрімко падає, а поголів'я великої рогатої худоби в країні скорочується з кожним роком.

Саме тому одним із найпоширеніших способів фальсифікації є заміна молочного жиру його дешевшими немолочними аналогами. Такі замінники не завжди є якісними, що впливає на якість продукції та може становити небезпеку для здоров'я.

Посилання:

  • Під фальсифікацією молочних продуктів треба розуміти заміну складових молока (молочний жир, молочний білок, лактозу) у молочних продуктах, у тому числі заміну жирів молочного походження на жири рослинного, тваринного (немолочного) походження, та введення споживачів в оману при недобросовісному маркуванні.

Споживачам в Україні слід звернути увагу на деякі ознаки:

  • упаковка: оригінальна продукція завжди має якісну упаковку із зазначенням усіх необхідних даних (назва продукту, склад, термін придатності, виробник, адреса виробництва тощо);
  • смак та аромат: фальсифікована продукція може мати неприємний смак та аромат, відмінний від оригіналу;
  • консистенція: якщо текстура продукту відрізняється від звичайної для оригінальної продукції, це може бути ознакою фальшування;
  • ціна: якщо ціна товару значно нижча, ніж аналогічний оригінал, це може свідчити у тому, що це фальсифікована продукція;
  • маркування: фальсифікована продукція може мати помилки в написанні назви виробника, адреси виробництва, складу тощо;
  • документи: оригінальна продукція завжди супроводжується необхідними документами (сертифікат якості, декларація відповідності тощо), що підтверджують її якість та безпеку.

Якщо у вас є сумніви як молочна продукція, краще звернутися до перевірених магазинів і виробників, а також уникати покупок на ринках і в неперевірених точках продажу.

Читайте також:

Українцям почали підсовувати фальшиву ікру: експерт підказав, як відрізнити фальсифікат

Точно не "дитяча": українців масово напихають фальсифікатом ковбаси. Знайдено виробник