Стало відомо, як правильно зберігати гладіолуси та жоржини в зимовий період, щоб не втратити цінні сорти цибулин та бульб.

Усі квіткарі знають, що жоржини та гладіолуси є теплолюбними рослинами, для яких у період спокою температура навколишнього середовища має становити +3 - +6 °С та +3 - +8 °С відповідно. Проте в умовах української зими забезпечити це неможливо, адже зимовий сезон в Україні рідко буває без морозів.

А тому гладіолуси та жоржини необхідно викопувати, причому оптимально це робити наприкінці вересня – на початку жовтня. для виконання цього завдання найкраще підійде лопата. Щоб унеможливити пошкодження, потрібно відступити від рослини на 20 см.

До речі, збирання цибулин гладіолусів потрібно проводити лише через 35 днів після того, як рослини відцвітуть, тому що ще місяць цибулини продовжують накопичувати в собі корисні речовини. Окрім того, звертайте увагу на температуру повітря. Викопувати цибулини потрібно тоді, коли ця температура опуститься до +7…+8 градусів.

Як тільки цибулини будуть очищені від землі, їх потрібно обмити водою і обробити 3% розчином марганцівки протягом 30-60 хвилин.
Найкраще зберігати цибулини у сухому підвалі, проте не кожен власник приватного будинку може таким похвалитися.
Крім того, раніше квіткові цибулини зберігали в капронових панчохах - це також надійний і перевірений метод.
А ще зберігати цибулини гладіолуса можна на нижній полиці холодильника, у відділенні для фруктів та овочів.

Для зберігання гладіолусів найкраще підійде паперовий пакет. У ньому необхідно зробити отвори для того, щоб цибулини дихали.

Що ж до жоржин, то їх викопувати теж потрібно в суху погоду. Стебла жоржин повинні бути обрізані на висоті 10 см від землі. Далі викопаний кущ поділяємо на кілька ділянок. Якщо бульби надто великі, половину з кінця можна відрізати.

Після цього бульби жоржин необхідно просушити 1 - 2 дні в сухому приміщенні, проте місце поблизу опалювальних приладів для зберігання не підійде.

Далі їх можна парафінувати і зберігати в холодильнику або укласти в ящик, перешарувати тирсою або піском з вермикулітом (на поверхні повинні залишитися лише верхівки), а після цього відправте бульби на зберігання в льох або підвал. Ніколи не викладайте жоржини на картоплю, оскільки вона витягує воду. Якщо бульби все ж таки доводиться зберігати в кімнаті, виберіть для них найбільш прохолодне місце (біля труби з холодною водою або балконними дверима).

Читайте також:

Схожі будуть на розкішних наречених: як поливати гладіолуси, щоб вони пишно цвіли

Гладіолуси вам віддячать пишними квітами: ось як їх потрібно поливати

Красивіше за будь-яку наречену: що потрібно зробити для пишного цвітіння гладіолусів. Спробуйте ці способи

Ось чому не цвітуть гладіолуси: що не повинно рости поряд із цими квітами