Соковиті, м'ясисті, смачні томати зі своїх грядок — одне із задоволень літа. Але що робити, якщо великий врожай і хочеться надовго зберегти плоди. Стало відомо про деякі секрети.

На жаль, реальність така, що термін зберігання помідорів значно менший, ніж у інших коренеплодів – картоплі, цибулі чи буряків. Ось і доводиться всім, хто має врожай щедро вродив, шукати способи його збереження.

І справді, вважається, що максимальний термін зберігання томатів у холодильнику становить 2 тижні. При цьому холодильник не найкраще місце для зберігання, тому що низькі температури погіршують смакові якості помідорів, а конденсат, який може виникати за цих умов, прискорює процес псування овочів.

Тому краще прибрати плоди у льох – там вони зберігатимуться трохи довше. При цьому як тара для зберігання підійде дерев'яний піддон або ящик. Томати слід розкласти пошарово, відокремивши один шар від іншого листом пергаменту або обернувши кожен плід окремо.

Зберігання помідорів, фото: youtube.com
Зберігання помідорів, фото: youtube.com

До речі, щоб зберегти соковитість помідорів, експерти рекомендують зберігати їх на рівній поверхні, розкладаючи зеленим хвостиком униз. Виявляється, саме так кисень зможе проходити через це місце, де зелене стебло зустрічається з м'якоттю.

Важливо враховувати і температуру, за якої залишаєте овочі.

Так, температура зберігання помідорів свіжими відрізняється залежно від того, коли їх зняли з куща:

  • стиглі томати повинні зберігатись при температурі від 0 до 2°C;
  • бурі - при 4-6 ° C;
  • томати на стадії молочної зрілості повинні зберігатися при температурі від 8 до 10 °C;
  • Цілком зелені томати — при 12-14°C.

А ще укладаючи на довге зберігання помідори, необхідно переконатися, що місце для зберігання підтримує постійну вологість повітря в межах 85-90%. Відхилення від цих показників призведе до псування продукту.

Зберігання помідорів з цибулею або часником

Ці культури можуть стати чудовими помічниками у збереженні врожаю. Вся справа в тому, що часник і цибуля виділяють фітонциди, що володіють властивостями, що дезінфікують, і здатні запобігти захворюванням і гниттям. Покладіть помідори в будь-яку дихаючу тару впереміш з головками цибулі або часнику приблизно 50 на 50.

Читайте також:

Голодним точно ніхто не залишиться: рецепт ситної домашньої консервованої квасолі з помідорами та перцем

Як правильно заморозити помідори на зиму, щоб вони були як тільки з грядки

І для бутербродів, і для салатів, і для м'яса: рецепт в'ялених помідорів у духовці на зиму