Всі любителі заміського життя знають, що компост - це добриво, що покращує структуру ґрунту, що прискорює зростання та розвиток рослин, а також підвищує врожайність.

Компост отримують у результаті природного розкладання двох видів органіки:
  • зеленою – трава, овочеві та фруктові очищення, бадилля тощо. Ці компоненти формують велику кількість азоту в масі;

  • коричневої – солома, деревна стружка та кора, папір, тирса. Вони містять багато клітковини, збагачують компост вуглецем.

Компоненти викладають шарами по 10-15 см у компостні ями чи спеціальні ємності – компостери. Між шарами іноді додають курячий послід і гній, зверху присипають дерном, сіном. Через час під впливом мікроорганізмів, черв'яків та бактерій формується добриво, багате калієм, фосфором, азотом та іншими корисними для рослин мікро- та макроелементами.

Здавалося б, до компосту можна додати всі відходи, але, як виявилося, це неправильно.

Так, наприклад, залишки гарячих страв, кислі йогурти, кістки, фастфуд тільки зашкодять компосту, оскільки можуть залучити комах, щурів і мишей. А ще слід знати, що жир та олія самі розкладаються дуже повільно, ще й сприяють уповільненню процесів гниття у компості.

Що ж до екскрементів тварин, то компост можна поміщати лише гній травоїдних тварин (морські свинки, птахи, кролики і вівці). А ось екскременти собак і кішок хоч і розкладаються, проте їх не можна додавати в компост, оскільки, наприклад, котячий послід може спровокувати появу сильного неприємного запаху.

Класти попіл у компост можна у дуже невеликих кількостях і тільки якщо він отриманий від згоряння гілок або сухих плодових дерев. Попіл із печі чи каміна використовувати не рекомендується.

Газети з чорно-білим друком можна кидати в компост у помірних обсягах, а от кольорові журнали необхідно утилізувати разом з іншою макулатурою.

Читайте також:

Тітка Сара цим рецептом підкорила всю Одесу: готуємо справжні картопляні оладки єврейською

Справжнє літнє смакота: рецепт салату з картоплі та редиски із заправкою зі сметани та гірчиці.

Це краще за будь-які пиріжки: рецепт тонких картопляних язичків з молодою капустою