Викопування картоплі – хвилюючий момент для кожного городника. Ще б пак, кожному хочеться, щоб його праця виявилася не марною.

Так, для тривалого зберігання картопля зазвичай починають копати у другій половині серпня. Вважається, що найкращий час для викопування картоплі – перші дні вересня.

важливо!

  • Середньостиглі сорти картоплі зазвичай готові до збирання наприкінці серпня або на початку вересня, тоді як пізні сорти краще прибирати ближче до кінця вересня або навіть у жовтні.

У будь-якому випадку термін початку копання картоплі визначають по бадиллі. Вважається, що коли картопля дозріла, бадилля також починає жовтіти і сохнути. Коли ж бадилля повністю лягло, це вважається першою ознакою того, що можна приступати до збирання картоплі.

Серед інших ознак - бульби легко відокремлюються від бадилля, шкірка бульб товста і не лущиться, а розмір бульб відповідає сортовим характеристикам.

Збирання врожаю картоплі, фото: youtube.com
Збирання врожаю картоплі, фото: youtube.com

До речі, щоб визначити найкращий час для збирання врожаю, рекомендується орієнтуватися як на городні ознаки, а й у місячний календар.

Так, найкращим часом для збирання врожаю вважається період, коли місяць знаходиться у спадній фазі. Саме в цей час енергетика землі сприяє більш довготривалому зберіганню врожаю без втрати його якості.

У 2024 році найсприятливішими днями для збирання картоплі у серпні будуть: з 14 по 20 серпня, а також 25, 29 та 30 числа.

Не варто копати картоплю 26, 27 та 28 серпня.

Що ж до вересня 2024 року, то згідно з місячним календарем, краще копати картоплю 1-2, 6-11, 15-21, 23-26 та 29-30 чисел.

Для викопування картоплі потрібно вибрати сприятливу дату за місячним календарем та переконатися, що день буде сухим та ясним. Необхідно обережно підкопувати кущі вилами, щоб не пошкодити бульби. Зібрати всі знахідки у відро, потім висипати на газету або сухий асфальт, щоб просушити. Далі коренеплоди можна забирати на зберігання в льох.

Читайте також:

Тітка Сара цим рецептом підкорила всю Одесу: готуємо справжні картопляні оладки єврейською

Справжня літня смакота: рецепт салату з картоплі та редиски із заправкою зі сметани та гірчиці.

Це краще за будь-які пиріжки: рецепт тонких картопляних язичків з молодою капустою